2748933 11/30/2015 Presidents Vladimir Putin (left) of Russia and Barack Obama (center) of the United States taking part in the 2015 Paris Climate Conference - United Nations Framework Convention on Climate Change, November 30, 2015. Michael Klimentyev/Sputnik
Külföld

Oroszország hirtelen a párbeszéd híve lett

24.hu
24.hu

2015. 12. 20. 06:08

Oroszország olyan álláspontra helyezkedett a szíriai helyzettel kapcsolatban, amely a felek közötti “közös nevezőn”, a mindenki által elfogadott paramétereken alapul – mondta Valgyimir Putyin a Rosszija 1 orosz televíziónak adott interjújában.

A beszélgetést csütörtökön, az államfő évérteékelő sajtóértekezlete után rögzítették, vasárnap este megy adásba, de az interjú egyes részleteit már szombaton nyilvánosságra hozták.

Putyin azt mondja, a szíriai rendezés kérdésében Moszkvának sikerült minden féllel kialakítani a jó együttműködést. Szerinte “egyformán könnyű dolgozni Bassár el-Aszad szíriai elnökkel és az Egyesült Államokkal” – mondta, azzal indokolva ezt, hogy az orosz álláspont mindvégig következetes maradt, nem váltogatta azt menetközben. Oroszország a felekkel közös nevezőre jutott a rendezést illető alapvető szempontokról, paraméterekről, és ennek alapján alakította ki álláspontját, amelyhez végig tartotta magát, mondta.

Az interjúban azt is elmondta, hogy Oroszországnak nem áll szándékában megrontani a viszonyt a török néppel, de világossá tette azt is, hogy a jelenlegi török vezetéssel nem fog dűlőre jutni az Ankarához fűződő hivatalos kapcsolatokat illetően. “Ismételten hangsúlyozom: a török népet baráti nemzetnek tekintjük, és nem akarjuk megszakítani vele a kapcsolatot” – mondta Putyin, aki a török vezetéssel kapcsolatosan viszont megállapította: “semmi sem tart örökké”.

Az orosz elnök szerint országa az Európai Unió által elrendelt szankciók ellenére továbbra is kész fejleszteni gazdasági és politikai kapcsolatait Európával, közösen harcolni a terrorizmus ellen.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Image: 73483992, A hamarosan forgalomba álló új Mercedes-Benz Citaro autóbuszok a budapesti Hősök terén, a járművek átadása alkalmából tartott ünnepségen, Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.