Külföld

Tényleg minden ötödik brit muszlim támogatja a dzsihádot?

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2015. 12. 01. 12:10

A legolvasottabb brit bulvárlap alaposan elferdítette egy közvélemény-kutatás eredményét.

Jókora vihart kavart Nagy-Britanniában a legolvasottabb bulvárlap, a Sun múlt hétfői száma: „Ötből egy brit muszlim szimpatizál a dzsihádistákkal” – ez állt öles betűkkel a címlapon.

Nem mind dzsihádista, aki Szíriában harcol

A Sun egy közvélemény-kutatásról számolt be, amit ezer Nagy-Britanniában élő muszlim megkérdezésével készítettek a párizsi merényletek után. Az egyik kérdés így szólt:

Melyik kijelentés áll az ön nézeteihez legközelebb?

  • Nagyon szimpatizálok azokkal a fiatal muszlimokkal, akik elhagyják az Egyesült Királyságot, hogy csatlakozzanak a Szíriában harcolókhoz.
  • Némileg szimpatizálok azokkal a fiatal muszlimokkal, akik elhagyják az Egyesült Királyságot, hogy csatlakozzanak a Szíriában harcolókhoz.
  • Nem szimpatizálok azokkal a fiatal muszlimokkal, akik elhagyják az Egyesült Királyságot, hogy csatlakozzanak a Szíriában harcolókhoz.
  • Nem tudom.

A BBC emlékeztetett arra, hogy a kérdésben egyáltalán nem szerepelnek dzsihádisták, ami azért fontos, mert attól még, hogy valaki Szíriába megy, nem feltétlenül csatlakozik szélsőséges csoportokhoz, éppúgy harcolhatnak a terroristákkal szemben álló lázadó csoportok oldalán is.

A megkérdezettek 4 százaléka mondta, hogy nagyon szimpatizál és 14 százalékuk, hogy némileg szimpatizál a Szíriában harcolókkal, ebből hozta ki a Sun, hogy ötből egy ember a „dzsihádistákkal” szimpatizál.

Vita a szavakról

Név nélkül megszólalt egy személy, aki részt vett a felmérés elkészítésében, ő azt mondta, kellemetlenül érzi magát amiatt, ahogy ezt az összetett kérdést kezelték. Azt mondta, egy válaszadó sem volt, aki támogatná a dzsihádistákat, de volt egy nő, aki például azt fejtette ki, hogy sajnálatból érez szimpátiát azokkal, akiknek a terrorszervezet kimosta az agyát. Vita kerekedett a szóhasználatból is, mert a szimpátia nem feltétlenül jelent egyetértést.

A manchesteri egyetem szakértője, Maria Sobolewska szerint sokkal célravezetőbb lett volna, ha „szimpátia” helyett egyszerűen azt kérdezik, támogatják-e a merényleteket. Ez esetben a szélsőségesek mellett kiállók aránya hibahatáron belül maradt volna.

Az elferdített címlap óta a közvélemény-kutatást elkészítő Survation is elhatárolódott a Suntól. „Nem értünk egyet azzal, ahogy a felmérést tálalták a címlapon” – közölték. A lap viszont azt válaszolta erre, hogy nem a kutatócég dolga eldönteni, hogy a szerkesztőség hogyan értelmezi az eredményeket.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.