BEIRUT, LEBANON - NOVEMBER 19: Syrian kids play on a muddy street  at the refugee camp of Beqaa Valley in Beirut, Lebanon on November 19, 2015. Ratib Al Safadi / Anadolu Agency
Külföld

Az eredményes integráció lehetne a menekültek befogadásának feltétele Ausztriában

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 12. 01. 13:33

Nem a származási ország, hanem a menekültek eredményes integrációja lehetne a hosszú távú befogadás szempontja – javasolta az osztrák külügyminiszter kedden, mivel a szigorított menekültügyi eljárás tervezetét több ponton is bírálták tekintélyes ausztriai szervezetek és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

A korábbi javaslat szerint visszamenőleges hatállyal már november közepétől érvényes lehetne a megváltozott menekültügyi eljárás, amely a kérelmezők számára szigorított, az eddigi öt év helyett legfeljebb három évig tartó meghatározott időszakra szóló menekültstátust biztosítana, valamint a családok egyesítését is feltételekhez kötné. Az előzetes tervek szerint kiutasíthatják a menekülteket az országból, ha az időszak letelte után már nem áll fenn a menekültkérelemre jogosító körülmény, ha viszont igen, akkor még két évig meghosszabbíthatnák a dokumentum érvényességét. Amennyiben ezek után sem javul az adott menekült anyaországában a helyzet, a státust már határozatlan időre biztosítanák.

Nyelvtudás, munkaerőpiac, értékek

Sebastian Kurz néppárti külügyminiszter kedden ismertetett javaslata szerint megvizsgálnák a menekült német nyelvtudását,  beilleszkedését a munkaerőpiacon és azt, hogy miképpen viszonyul a társadalmi értékekhez. Az integráció hiánya esetén kiutasításról vagy kitoloncolásról is határozhatnak. A tárcavezető szerint mindez személyes ösztönző erőt jelenthetne, a menekültek tehát egyénileg is érdekeltek lennének, hogy a beilleszkedés minél sikeresebben és gyorsabban történjen meg. A néppárti politikus szerint így különösen fontos lenne a menekültek számára, hogy a nyelvi kurzusokon és az osztrák demokráciáról szóló tanfolyamokon részt vegyenek.

Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter “jó ötletnek” nevezte párttársa, Sebastian Kurz javaslatát, és az új törvény mielőbbi megalkotását szorgalmazta. Az Osztrák Néppárt (ÖVP) frakcióvezetője, Reinhold Lopatka egyelőre visszafogottan nyilatkozott a külügyminiszter javaslatáról, szerinte eredményes integráció három év alatt csak “kivételes esetekben” valósulhat meg.  Sonja Wehsely bécsi városi tanácsos, szociáldemokrata politikus üdvözölte a javaslat módosítását, de arra figyelmeztette a néppártot, hogy naponta változó “látszatintézkedések” helyett egyértelmű cselekvési tervre van szükség.

Statisztikák: a külföldön születettek többen és tovább munkanélküliek

A korábbi belügyminisztériumi tervezetet számos kritika érte, legfőképp a családegyesítés szigorítása miatt. A bírálók szerint a kiskorúra veszélyes lehet, ha a családtól hosszabb időre elszakítják, hiszen ez esetben várhatóan több anya venné igénybe az embercsempészek szolgáltatásait. Kritizálták továbbá az államra rótt bürokratikus terheket, valamint azt, hogy ha a menekültek bizonytalan ideig maradhatnak Ausztriában, az megnehezítheti a munkaerőpiaci integrációjukat.

Az osztrák statisztikai hivatal által közölt legfrissebb felmérés szerint a külföldön születettek nagyobb számban és hosszabb ideig munkanélküliek, gyakrabban túlképzettek és képzettségüket kevésbé tudják kihasználni, mint az Ausztriában születettek.

A kormány menekültpolitikáját továbbra is heves bírálatok érik. A burgenlandi tartományi vezető, szociáldemokrata politikus a kancellártól a menekültpolitika irányváltását, valamint a gazdasági és a háborús menekültek szétválasztását szorgalmazta kedden. Az osztrák állam október elseje óta öt tartományban összesen 3000 menekült befogadására alkalmas szálláshelyeket jelölt ki saját hatáskörben. A közeljövőben a karintiai Villachnál 350, a burgenlandi Királyhida (Bruckneudorf) településnél 400 ember befogadására alkalmas konténerfalut akarnak létrehozni. Utóbbi miatt hétfő este ismét több százan tiltakoztak Burgenlandban.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor Angela Merkel greets an interactive robot at the digitalSTROM stand during the annual Girl's Day fair at the chancellery in Berlin on April 26, 2017.
The fair aims to attract young women to hi-tech and engineering jobs.  / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.