Külföld

Menekülttáborba látogatott, fegyverletételre szólított fel a pápa

24.hu
24.hu

2015. 11. 29. 21:33

„Isten mondja ki a végső szót. És ez a szó a szeretet lesz.”.

A fegyverek letételére, békére és szeretetre szólított fel Ferenc pápa afrikai útjának utolsó és egyben legveszélyesebb állomásán, a vallási konfliktus dúlta Közép-afrikai Köztársaságban.

A pápai út mottója egy, Lukács evangéliumából származó idézet: „Evezzünk át a tó túlsó partjára”(Lk 8,22). „Még akkor is, amikor elszabadulnak a gonosz erői, a keresztényeknek emelt fővel kell válaszolniuk, készen kell állniuk csapások elszenvedésére ebben a csatában, amelyben Isten mondja ki a végső szót. És ez a szó a szeretet lesz. Felszólítok mindenkit, aki igazságtalanul használja e világ fegyvereit, hogy tegye le ezeket a halált hozó eszközöket” – mondta a pápa a főváros, Bangui székesegyházában tartott miséjén.

Szentbeszédében a pápa azt ajánlotta a hívőknek, hogy szeressék ellenségeiket, mert az megóv a bosszúállás kísértésétől és a végtelen megtorlásba való süllyedéstől. Az afrikai politikusok által gyakran eszközként használt etnikai megosztottságokra utalva a katolikus egyházfő leszögezte, hogy meg kell tudni szabadulni a család és a vér megosztottságot kiváltó koncepcióitól.

Közel félmillió menekült

A Közép-afrikai Köztársaságban csaknem három éve vallási alapú fegyveres konfliktus dúl, amelynek során több ezer embert gyilkoltak meg. Mintegy 460 ezren menekültek a szomszédos Kamerunba, Csádba és Kongóba a belharcok elől, és hasonló számban találni az országban belső menekülteket.

Ferenc pápa vasárnap délelőtt érkezett meg Banguiba, ahol találkozott Catherine Samba-Panza ideiglenes államfővel és az országban akkreditált diplomatákkal. A találkozón úgy fogalmazott, hogy a béke zarándokaként és a remény apostolaként megbékélésre, a fegyverek letételére és a béke megszilárdítására bátorítja az országot. Reményét fejezte ki, hogy a közelgő választásokkal új korszak nyílik a Közép-afrikai Köztársaság történelmében.

Fotó: Europress

Az egyházfő találkozott a protestáns közösségek képviselőivel is, ellátogatott egy menekülttáborba, majd a helyi papság és főpásztorok jelenlétében bemutatott mise előtt Bangui székesegyházánál ünnepélyesen megnyitotta a Vatikánban december 8-án kezdődő, az irgalmasságnak szentelt év legelső, afrikai kapuját.

„Mindannyian békét, irgalmat, megbékélést, megbocsátást és szeretet kérünk” – mondta a pápa a kaput megnyitva. A pápa a szentmise után fiatalokat gyóntat, majd este kilenckor kezdődik a katedrális előtti téren az imavirrasztás. Hétfőn az egyházfő felkeresi a helyi mecsetet és az afrikai állam muzulmán közösségének képviselőivel találkozik, délután pedig visszatér a Vatikánba.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.