Nagyvilág

Brit és norvég diplomatákat akartak elrabolni

A 32 és 52 év közötti férfiak az Al-Kaida egyik európai csoportjának voltak a tagjai, feladatuk a már Európában született, de bevándorlók gyerekeinek toborzása volt.

Alvó ügynököket akartak belőlük képezni, akik adott időben öngyilkos bombamerényletet hajtanak végre – írja a Telegraph.

A négy brit állampolgárt az olasz média név szerint említi: Awat Wahab Hamasahil Birminghamből, Hamad e Bakr Rahim Hullból, Zana Abdul Rahman Derbyből és Kadir Sharif Sheffieldből. Az olasz nyomozóhatóság nyomására állítják a négy férfit a westminster-i bírák elé, mindannyian Irakból érkezett bevándorlók.

A rendőrség nem erősítette meg az információt, csak annyit árultak el, hogy mindenben segítik az olasz hatóságok munkáját. Giuseppe Governale, az Olasz Különleges egység első embere elmondta, hogy a norvég parlament is egy potenciális célpont volt az elkövetők számára.

A terv szerint nem váltságdíjat követeltek volna cserébe, hanem a 2012 óta egy norvég börtönben raboskodó Najmuddin Faraj Ahmad iraki prédikátor szabadon engedését. Az 59 éves kurd, ki gyakran a Mullah Krekar álnevet használja, az Egyesült Államok és az ENSZ terroristákat tartalmazó listáján szerepel.

Az olasz rendőrfőnök elmondta, hogy az elmúlt húsz év legnagyobb eredményét érte el a rendőrség a négy férfi bíróság elé állításával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik