Külföld

Afganisztán terroristaellátó lett

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2015. 10. 26. 10:04

Az Iszlám Állam, az al-Kaida és az egyre brutálisabb Hakkáni hálózat újjászületett az országban. Számos lázadócsoport pedig ebből a hátországból éri el szülőföldjét – állítja az afgán kormány nemzetbiztonsági tanácsadója.

Mohamed Haríf Atmár, az afgán kormány nemzetbiztonsági tanácsadója az Egyesült Államok és a NATO katonai támogatását kéri a terroristák elűzéséhez. Az AP amerikai hírügynökségnek még szombaton késő este adott, majd hétfőn megjelent interjújában azt mondta, hogy az al-Kaida, a tálibok, az Iszlám Állam és más lázadók, köztük a tálibokhoz kötődő brutális Hakkáni hálózat “átalakuláson megy keresztül”. Mint a biztonsági szakember fogalmazott, ezek a csoportok nem legyengültek, hanem “újjászülettek”, és igyekeznek kihasználni az afgán erők abból adódó gyengeségét, hogy a Washington vezette nemzetközi harci misszió tavaly befejeződött.

Atmár beszélt arról is, hogy a tálibok taktikát váltottak, és a szórványos fegyveres és pokolgépes rajtaütések helyett a városok elleni összehangolt támadásokat választják, ahogy azt a szeptember végén pár napra elfoglalt tartományi székhely, Kunduz példája is jól mutatja.

A biztonsági tanácsadó szerint számos lázadócsoport használja hátországként Afganisztánt, ahonnan “elérheti szülőföldjét”, köztük Kínát, Üzbegisztánt és más közép-ázsiai országokat, valamint Oroszországot.

Fontos megértenünk, hogy a különféle terroristák együttes jelenléte, amellyel most szembe kell néznünk, a régió minden országára, összességében pedig az egész világra fenyegetést fog jelenteni

– hangsúlyozta Atmár.

Barack Obama október közepén jelentette be, hogy a korábbi tervekkel ellentétben 1000 helyett 5500 katonát kíván állomásoztatni az Egyesült Államok 2016 után Afganisztánban. Az amerikai elnök ezzel lemondott arról, hogy teljesítse az Egyesült Államok által viselt leghosszabb, több mint 14 éve tartó fegyveres beavatkozás lezárására vonatkozó ígéretét. Washington a jövő év nagy részében a jelenlegi 9800 fős szinten tartja az afganisztáni katonai kontingens létszámát, majd 2017-re, Obama második elnöki ciklusa végére 5500-ra csökkenti azt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.