Külföld

Az ukrán egyházak elutasítják a melegházasságot

Palkó István
Palkó István

kárpátaljai tudósító. 2015. 11. 11. 14:26

Az Ukrajnában működő keresztény, zsidó és muzulmán egyházak tiltakoznak az ellen, hogy az ország alkotmányában módosítsák a házasság intézményére vonatkozó passzust.

Az Ukrajnai Egyházak Országos Szövetsége veszélyforrást lát az alaptörvény második fejezetének az európai uniós jogharmonizáció jegyében tervezett módosításában. A katolikus egyház támogatását élvező Mozgalom az életért civil szervezet szerint például az ukrán nemzeti tradicionális értékekkel ellentétes az, ha a házasság intézménye nem a férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget jelenti.

Az ukrajnai görögkatolikusok szintén ellenzik a tervezett új megfogalmazást, ami így hangozna: „A házasságra és a családalapításra való jogot a törvény garantálja. A házastársakat egyenrangú jogok illetik meg a házasságban és a családban.” Az Ukrán Görögkatolikus Egyház közleménye szerint egy dolog a nemzetiségen, valláson és egyéb jellegeken alapuló diszkrimináció kizárásának kérdése, s teljesen más a hagyományos családi értékek megóvása.

Az Egyházak Szövetsége levélben kérte az alkotmányozó bizottságot, hogy őrizze meg az alaptörvényben annak a pontos meghatározását, hogy a házasság egy férfi és egy nő között köttetik.

A zömében ortodox vallási eszmékre támaszkodó ukrán társadalom részéről megnyilvánuló általános melegellenesség a minap a törvényhozásban is megnyilvánult. Kiderült, hogy a honatyák többsége akár az uniós vízummentességet is hajlandók feláldozni azért, nehogy bekerüljön a munka törvénykönyvébe a szexuális beállítottságon alapuló diszkrimináció tiltásáról szóló passzus. Márpedig ez a módosítás lényeges részét képezi az EU által támasztott követelményeknek.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.