Külföld

Az ukrán egyházak elutasítják a melegházasságot

Palkó István
Palkó István

kárpátaljai tudósító. 2015. 11. 11. 14:26

Az Ukrajnában működő keresztény, zsidó és muzulmán egyházak tiltakoznak az ellen, hogy az ország alkotmányában módosítsák a házasság intézményére vonatkozó passzust.

Az Ukrajnai Egyházak Országos Szövetsége veszélyforrást lát az alaptörvény második fejezetének az európai uniós jogharmonizáció jegyében tervezett módosításában. A katolikus egyház támogatását élvező Mozgalom az életért civil szervezet szerint például az ukrán nemzeti tradicionális értékekkel ellentétes az, ha a házasság intézménye nem a férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget jelenti.

Az ukrajnai görögkatolikusok szintén ellenzik a tervezett új megfogalmazást, ami így hangozna: „A házasságra és a családalapításra való jogot a törvény garantálja. A házastársakat egyenrangú jogok illetik meg a házasságban és a családban.” Az Ukrán Görögkatolikus Egyház közleménye szerint egy dolog a nemzetiségen, valláson és egyéb jellegeken alapuló diszkrimináció kizárásának kérdése, s teljesen más a hagyományos családi értékek megóvása.

Az Egyházak Szövetsége levélben kérte az alkotmányozó bizottságot, hogy őrizze meg az alaptörvényben annak a pontos meghatározását, hogy a házasság egy férfi és egy nő között köttetik.

A zömében ortodox vallási eszmékre támaszkodó ukrán társadalom részéről megnyilvánuló általános melegellenesség a minap a törvényhozásban is megnyilvánult. Kiderült, hogy a honatyák többsége akár az uniós vízummentességet is hajlandók feláldozni azért, nehogy bekerüljön a munka törvénykönyvébe a szexuális beállítottságon alapuló diszkrimináció tiltásáról szóló passzus. Márpedig ez a módosítás lényeges részét képezi az EU által támasztott követelményeknek.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.