Külföld

Koszovó orrára koppintott az UNESCO

24.hu
24.hu

2015. 11. 09. 15:46

Albán javaslatra szavazott az UNESCO közgyűlése arról, taggá váljon-e Koszovó. Három szavazat híján nem sikerült átverni a javaslatot.
Korábban a témában:

Nem fogadta teljes jogú tagjai közé Koszovót hétfőn Párizsban az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO. A 195 tagállam legalább kétharmadának támogatására lett volna szükség az Albánia által beterjesztett kérelem elfogadásához, amiről az Általános Közgyűlés 38. ülésszakán szavaztak.

“Az Általános Közgyűlés a határozattervezet elfogadása ellen szavazott” – jelentette be a szavazás után az ülést vezető elnök, Stanley Mutumba Simataa, Namíbia tájékoztatási és kommunikációs miniszterhelyettese. A jelenlévő országok képviselői közül 92-en szavaztak igennel, 50-en nemmel, 29-en pedig tartózkodtak. A tagfelvétel elfogadásához legalább 95 támogatóra lett volna szükség.

Koszovót, ami 2008-ban kiáltotta ki Szerbiától való függetlenségét, az ENSZ 111 tagállama ismerte el, teljes jogú ENSZ-tagságát Oroszország azonban blokkolta. A hétfői szavazást Oroszország és Szerbia hevesen ellenezte, az utóbbi határozati javaslatot is benyújtott a tagfelvételi kérelemről szóló döntés elhalasztásra, de azt a közgyűlés 88 nem, 58 igen és 22 tartózkodás mellett elvetette. Az Általános Konferencia ezután szavazott a koszovói tagfelvételről.

Csak három voks hiányzott

Szerbia attól tartott, hogy a csatlakozással a többségében muzulmán lakosságú Koszovóban felügyelet alá kerülne a szerb ortodox egyház négy világörökségi helyszíne, köztük Peja, Gračanica és Dečani kolostorai.

“Csak három szavazat hiányzott. Ez csak egy kis vereség egy hosszú úton” – mondta Petrit Selimi, koszovói külügyminiszter-helyettes. “Koszovó nem önálló állam, a terület az ENSZ irányítása alá tartozik. Logikus a (csatlakozási kérelem) elutasítása” – mondta még a szavazás előtt Darko Tanasković, Szerbia UNESCO-nagykövete.

Eleonora Mitrofanova, Oroszország nagykövete szerint “a helyzet Koszovóban nem stabil. A jelöltség megvizsgálása korai volt” – tette hozzá az orosz nagykövet, aki bírálta az ENSZ szakosított szervezetének “politizálódását” – írja az MTI.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.