Külföld

Szerbia kiakadt Koszovó UNESCO-tagsága miatt

24.hu
24.hu

2015. 10. 21. 19:48

Novemberben dőlhet el, felveszik-e a 2008-ban kikiáltott államot az ENSZ szervezetébe.

Koszovó felvételét javasolta az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetébe, az UNESCO-ba a szervezet végrehajtó tanácsa. A javaslatról az ENSZ Közgyűlése dönt majd – kétharmados többségre van szükség. Az ENSZ 195 tagországából egyébként 111 ismerte el eddig Koszovó függetlenségét.

Szerbia csalódott a tanács döntése miatt, mert Koszovót továbbra is déli tartományának tartja, másrészt a területet a szerbek vallásuk és kultúrájuk bölcsőjének tartják, az ottani kolostorok a szerb pravoszláv egyházhoz tartoznak.

Tomislav Nikolic szerb elnök azt mondta, tovább harcolnak azért, hogy végül ne vegyék fel Koszovót az UNESCO-ba. Vucic miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy az ENSZ közgyűlésén még megakadályozható lesz a tagság. Nebojsa Stefanovic belügyminiszter pedig arról beszélt, hogy szerinte „nem elfogadható, hogy akik korábban szerb kulturális értékeket semmisítettek meg, most azokat védjék”. Az évek során többször is előfordult, hogy a helyi albánok támadásokat intéztek koszovói szerb vallási objektumok ellen, de a szerbek is hasonló választ adtak a támadásokra.

Petrit Selimi koszovói külügyminiszter-helyettes azt mondta: Szerbiának nem kell aggódnia kolostoraiért, Koszovó írásban garantálta, hogy még csak át sem nevezi a területén található, a szerb pravoszláv egyházhoz tartozó objektumokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Bécs, 2018. január 13.
A legutóbbi választások nyomán az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciójával december közepén meglakult új osztrák kormány ellen tiltakoznak tüntetők Bécsben 2018. január 13-án. (MTI/EPA/Florian Wieser)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.