Nagyvilág

Fontos lépést tett Koszovó az EU-csatlakozás felé

A neheze még ezután jön, de az ország sokat profitálhat a társulási egyezményből – a legfontosabb, hogy munkahelyek jöhetnek létre.

Kedden aláírták a Koszovó és az Európai Unió közötti stabilitási és társulási egyezményt – írja az Eurológus. Ez fontos mérföldkő ahhoz, hogy Európa legszegényebb országa, amit ráadásul számos uniós tagállam sem hajlandó elismerni, csatlakozhasson az EU-hoz, de addig még hosszú út vár rájuk.

A kedden aláírt egyezmény értelmében Koszovónak meg kell reformálnia az igazságszolgáltatást, jobban kell ügyelnie az emberi jogok védelmére. A jugoszláv utódállam jól jár, mert a megállapodás megkönnyíti a reformokat, kereskedelmi és befektetési lehetőségeket teremt és munkahelyeket hozhat létre, ami azért nagyon fontos, mert a fiataloknál az 55 százalékot is meghaladhatja a munkanélküliség – az év elején tömeges migrációs hullám is indult az országból emiatt.

Az EU diplomáciai erőfeszítéseinek köszönhetően augusztusban olyan megállapodást is sikerült tető alá hozni, ami a koszovói szerbek számára széles körű autonómiát nyújt, cserébe Szerbia óvatos engedményeket tett a koszovói függetlenség elfogadása felé, hozzájárult például, hogy az országnak saját telefonos előhívó száma legyen.

Koszovó uniós csatlakozásának legnagyobb akadálya, hogy nem tagja az ENSZ-nek és Szerbia mellett Oroszország és öt EU-tagállam sem hajlandó elismerni. Spanyolország a katalánok függetlenségi törekvései, Görögország és Ciprus az észak-ciprusi állam, Románia és Szlovákia az ott élő magyarok miatt. A társulási egyezményt viszont a tagállamoknak és az Európai Parlamentnek is jóvá kellene hagyniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik