Külföld
Construction employees unload metal panels during the reconstruction of the main bridge of the divided town of Mitrovica on October 17, 2015. Kosovo's Prime Minister Isa Mustafa mentioned that the bridge will be open for traffic on June 2016. AFP PHOTO/ARMEND NIMANI

Fontos lépést tett Koszovó az EU-csatlakozás felé

24.hu
24.hu

2015. 10. 27. 19:41

A neheze még ezután jön, de az ország sokat profitálhat a társulási egyezményből – a legfontosabb, hogy munkahelyek jöhetnek létre.

Kedden aláírták a Koszovó és az Európai Unió közötti stabilitási és társulási egyezményt – írja az Eurológus. Ez fontos mérföldkő ahhoz, hogy Európa legszegényebb országa, amit ráadásul számos uniós tagállam sem hajlandó elismerni, csatlakozhasson az EU-hoz, de addig még hosszú út vár rájuk.

A kedden aláírt egyezmény értelmében Koszovónak meg kell reformálnia az igazságszolgáltatást, jobban kell ügyelnie az emberi jogok védelmére. A jugoszláv utódállam jól jár, mert a megállapodás megkönnyíti a reformokat, kereskedelmi és befektetési lehetőségeket teremt és munkahelyeket hozhat létre, ami azért nagyon fontos, mert a fiataloknál az 55 százalékot is meghaladhatja a munkanélküliség – az év elején tömeges migrációs hullám is indult az országból emiatt.

Az EU diplomáciai erőfeszítéseinek köszönhetően augusztusban olyan megállapodást is sikerült tető alá hozni, ami a koszovói szerbek számára széles körű autonómiát nyújt, cserébe Szerbia óvatos engedményeket tett a koszovói függetlenség elfogadása felé, hozzájárult például, hogy az országnak saját telefonos előhívó száma legyen.

Koszovó uniós csatlakozásának legnagyobb akadálya, hogy nem tagja az ENSZ-nek és Szerbia mellett Oroszország és öt EU-tagállam sem hajlandó elismerni. Spanyolország a katalánok függetlenségi törekvései, Görögország és Ciprus az észak-ciprusi állam, Románia és Szlovákia az ott élő magyarok miatt. A társulási egyezményt viszont a tagállamoknak és az Európai Parlamentnek is jóvá kellene hagyniuk.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.