Nagyvilág

Egy asztalhoz ültek Ázsia ősellenség testvérei

Nagyanyáink láthattak tán ilyen jelentős találkozót, legalábbis a térségben. Kína és Tajvan alapból utálják egymást, de most végre kezet fogott a két elnök.

Nincs túlzás abban, ha történelminek nevezzük azt a találkozót, amit Szingapúrban tartott Hszi Csinping kínai és Ma Jingcseu tajvani elnök. A BBC szerint 1949, azaz a kínai polgárháború és a Kuomintang tajvani visszavonulása óta nem fordult elő ilyesmi. Kína szeretné egyszer a szakadár tartománynak tartott szigetet visszaszerezni, de ez a gondolat ott nem népszerű.

“Mindkét félnek tiszteletben kéne tartania a másik értékrendjét és életmódját” – mondta Ma elnök a luxushotelben, ahol a találkozót tartották. “Mi egy család vagyunk” – szólt Hszi válasza. Ő is történelminek nevezte a találkozót.

Ma 2008-ban lett tajvani elnök, és azóta a kétoldali kapcsolatok felturbózásán dolgozott. Azóta aláírtak egy kereskedelmi egyezményt és beindult a kétoldalú turizmus is. Most nem született jelentős egyezmény, sőt a vitatott dél-kínai-tengeri szigetek ügye sem került elő.

Forródrótot, ezeret

Katonai kérdésekről szó esett viszont, például egy katonai forródrótot létesítenének a Tajvani-szorosban történő incidensek elkerüléséért. Az 1992-es konszenzust is fenntartják, miszerint egy Kína létezik, csupán más utakon képzelik el ezt az egyet.

Tajvanon közben erősödik a félelem a kínai befolyás erősödésével. Januárban választások lesznek, és Kína szeretné, ha Ma nacionalista pártja nyerne, akkor maradhat csak ilyen jó a viszony. Márpedig a Kuomintang párt nagy vereséget szenvedett a tavalyi helyhatósági választásokon. Most is tüntettek a találkozó ellen sokan a parlamentnél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik