Tudomány

Förtelmesen nagy hangyákat postáztak Kínába

Csao úr nem örül a Paraponeráknak, amiket Hamburgban adtak fel kémcsövekben, ellátva ízletes sárgadinnyével. Szörnyű, hogy már repülőn is terjednek az invazív fajok.

Több mint ezer hangyát találtak két, Németországban feladott csomagban a délnyugat-kínai Csengdu vámosai reptéri ellenőrzés során. A küldemény Hamburgból indult és Dubaj, valamint Szöul érintésével érkezett meg Szecsuán székvárosába. A kémcsövekben egy-egy darabka sárgadinnye segítette túlélésüket a hosszú úton.

Azonosítóik megállapították, hogy a Pogonomyrmex és a Paraponera nembe tartozó hangyákról van szó, amik közös jellemzői, hogy viszonylag nagyra nőnek és sok helyen házi kedvencként tartják őket. Az egyenként tíz centiméteres, lezárt kémcsőben érkezett másfél-két centis rovarok nem honosak Kínában, így természetes ellenségeik sincsenek – mondta Csao Feng, a szecsuáni karantén kutatója a Hszinhua hírügynökségnek.

Ezért és mivel rendkívül gyorsan szaporodnak – királynőjük naponta akár 2000 utódot is képes kipetézni – veszélyt jelenthetnek a környezetre. Csao hozzátette, hogy betegségeket is terjeszthetnek, károsíthatják a mezőgazdaságot, az erdőket és az emberek egészségét is.

Az országos erdészeti hivatal vezetője szerint Kínában terjedőben van a veszélyes fajok importja. Csao Su-cung elmondta, míg a vámhivatalok munkatársai 2000-ben 500 ilyen szállítmányt fogtak el, addig 2013-ban ez a szám 610 ezerre nőt – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik