Külföld
China's President Xi Jinping attends a meeting of the second Understanding China Conference in Beijing on November 3, 2015.  AFP PHOTO / POOL / Jason lee

Történelmi találkozót tartanak a Távol-Keleten

24.hu
24.hu

2015. 11. 04. 06:31

Nem két elnök úr, hanem csupán két úr találkozik Szingapúrban. Mégis fontos lépés ez, hiszen Kína és Tajvan első urairól van szó. A tajvani ellenzék alaposan berezelt.
Korábban a témában:

A kínai hírügynökség szerdán megerősítette, hogy a hétvégén Szingapúrban találkozik egymással a tajvani és a kínai elnök. Tajpejben az ottani legfőbb ellenzéki párt szükségesnek tartotta megnyugtatni a tajvaniakat, hogy ezek a megbeszélések nem érintik majd Tajvan jelenlegi státusát.

Pekingben közölték, a két politikus a kínai szárazföld és Tajvan vezetőjeként találkozik majd egymással és az “úr” megszólítást fogják használni, lévén, hogy a Kínai Népköztársaság (KNK) területe részének tekinti az önálló államként működő szigetet.

Történelmi mérföldkő

A pekingi kormány tajvani ügyeket felügyelő hivatalának vezetője az eseményt történelminek, illetve a kétoldalú viszonyban mérföldkőnek nevezte. Csang Cse-csün elmondta, a két vezető megbeszélése a Tajvani-szoros két partja közti kapcsolatok békés fejlesztését, az együttműködés elmélyítését, valamint a térségi béke és stabilitás védelmét szolgálja. Csang azt is közölte, hogy a beszélgetés után Hszi Csin-ping és Ma Jing-csiu várhatóan együtt vacsoráznak.

Charles Csen tajvani elnöki szóvivő már kedden bejelentette, hogy Ma és Hszi megbeszélését szombaton tartják Szingapúrban. Igaz, nem közölt érdemi részleteket, csak annyit jelzett, hogy a két elnök fontos kétoldalú kérdésekről beszél majd. “Ma elnök látogatásának célja egyrészt a béke biztosítása a Tajvani-szoros két oldalán, valamint a szoros status quójának fenntartása”. A szóvivő azt is elárulta, hogy semmilyen megállapodást vagy közös nyilatkozatot nem írnak alá a látogatás alatt.

Betojt az ellenzék

A Reuters a legfőbb tajvani ellenzéki erő, a Demokratikus Haladó Párt (DPP) egyik vezetőjét idézte, aki felszólította a tajvani elnököt: nyugtassa meg a kedélyeket azzal kapcsolatban, hogy ez a találkozó nem jelent túlzott engedményeket, vagyis hogy nem fogja károsan befolyásolni Tajvan státusát.

“A jelenlegi helyzetet alaposan meg kell magyarázni a népnek, és meg kell nyugtatni, hogy Ma elnök semmi olyan túlzott ígéretet nem tesz Kínának, ami károsítaná Tajvan jelenlegi státusát és hosszú távú érdekeit” – mondta a hírügynökségnek Joseph Wu, a párt főtitkára.

A kínai polgárháború végén, 1949-ben szakadt ketté Kína, amikor a kommunistaellenes erők a szigetre vonultak vissza. Az ellentétes politikai rendszert választó Kína és Tajvan között enyhültek a kapcsolatok, amióta a Kuomintang vezetőjét, Ma Jing-csiut választották meg 2008-ban Tajvan elnökévé, majd 2012-ben ismét nyert. Mandátuma jövőre jár le, és a januári választáson a közvélemény-kutatások szerint a Pekinggel távolságot tartó DPP jelöltje, Csaj Ing-ven indul nagyobb eséllyel – írja az MTI.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Bécs, 2018. január 13.
A legutóbbi választások nyomán az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciójával december közepén meglakult új osztrák kormány ellen tiltakoznak tüntetők Bécsben 2018. január 13-án. (MTI/EPA/Florian Wieser)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.