Nagyvilág

Merkel összehaverkodott a szakadár britekkel

Vészesen közeleg az EU-tagságról szóló brit népszavazás, a német kancellár pedig próbál egy mindenkinek jó megoldást tető alá hozni. A britek kétsebességes Európát akarnak szabályok szintjén is.

Részgyőzelmet arattak a britek az Európai Unió felett: Angela Merkel német kancellár ugyanis belement a szervezet részleges reformjába – írja a Financial Times. A brit gazdasági lap szerint George Osborne brit pénzügyminiszter tett le az asztalra egy javaslatot, amire Merkel azt mondta, az bizony vállalható, még ha nem is teljes egészében, minden részletet tekintve.

Merkel hozzáállása nem mellékes: a brit jobboldalnak tele van a hócipője az EU-val, David Cameronék úgy nyerték meg a választásokat, hogy az egyik ígéret egy népszavazás kiírása lesz abban az ügyben,

hogy akarna-e ön ennek az uniónak a tagja maradni vagy tiplizzünk?

“Egyetértek vele, hogy az Egyesült Királyság maradjon az Európai Unió tagja. De természetesen a döntés nem a mienk, a briteknek kell dönteni erről” – mondta Merkel egy konferencián. Hozzátette, a fő brit kifogások, hogy nehézkesen működik az EU és nem is versenyképes, ez a németek számára ugyanúgy probléma.

Merkellel szemben a BDI konferencián megjelent üzletemberek nem ilyen optimisták. Szerintük a britek csak arra törekednek, hogy előjogokat kapjanak, vagy ne kelljen minden szabályozást betartaniuk. “Nem látom azt, hogy közelebb kerülnénk, sőt inkább más utakon járunk” – nyilatkozta Markus Gebhardt, az Alfmeier nevű autóalkatrész-gyártó cég vezetője.

Merkel mindenesetre a briteknek tetsző beszédet mondott arról, hogy már valóság a kétsebességű Európa, amit a britek szeretnének szabályozási szinten is így látni. Osborne azt mondta, nem akarnak egyre fokozottabb integrációt, de az eurózónán kívüli tagok piacait is védeni akarja. Arról nem is beszélve, hogy a nem brit – köztük magyar – vendégmunkásoknak járó juttatásokat is megcsappantanák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik