Gazdaság

Brüsszel nem fogja megakadályozni a paksi bővítést

Paksi-atomeromu(210x140).jpg (Array)
Paksi-atomeromu(210x140).jpg (Array)

A 444.hu úgy értesült: az Európai Bizottság valószínűleg nem fogja megakadályozni a paksi bővítést.

Bár az előzetes vizsgálat csak november 23-án fejeződik be, egyelőre úgy tűnik, a bizottság nem győződött meg arról, hogy tiltott állami támogatással épülne meg a két új blokk.

Három szempontból ment neki az Európai Bizottság a paksi szerződésnek. Első körben az Euratom nevű ügynöksége foglalkozott vele, és ők az üzemanyag-beszerzésről szóló rész ellen vétót emeltek. Az volt a probléma, hogy az orosz fél kizárólagos beszállítói jogot kapott. A szerződésnek ezt a részét azóta módosították, és az új változat szerint néhány év elteltével a magyar fél jogosult lesz máshonnan is vásárolni üzemanyagot. A problémának a gyakorlati jelentősége egyelőre csekély, mert a Paksra tervezett erőműhöz jelenleg az oroszokon kívül más nem gyárt fűtőelemeket. A szerződésmódosítás után az Euratom a maga részéről engedélyezte a beruházást.

Második vizsgálati körben kezdték elemezni a tiltott állami támogatás lehetőségét. Ez tűnt előzetesen a legkritikusabb szakasznak, itt ugyanis ha a bizottság problémát találna, akkor az egész konstrukciót újra kellene tárgyalni az oroszokkal. A mostani állás szerint erre van kisebb esély.

A bizottság még azt is vizsgálja, hogy sérti-e az EU-s versenyjogot, hogy pályáztatás nélkül kapta a Roszatom az építkezést. Itt még bukhat az egész beruházás, úgy ahogy van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik