Nagyvilág

Annyi menekült jött októberben, mint tavaly egész évben

A bevándorlás fő útvonala most már nem Olaszország és a Földközi-tenger, hanem Görögország és az Égei-tenger. 3440-en haltak meg eddig idén átkelés közben, a tél pedig közelít.

Több mint 218 ezer ember utazott keresztül a mediterrán vidéken, hogy Európába jusson. Ez már önmagában nagy szám, tavaly ennyien tették meg a veszélyes utat a jobb élet reményében. Azonban ez a szám csak az októberi adatokra vonatkozik – írja a Guardian az ENSZ adatai alapján.

A fenti kerekített szám, a pontos adat 218 394. Közülök szinte mindenki Görögországba érkezett 8000 fő kivételével, szóval teljesen áttevődött a migráció a balkáni útvonalra a Líbia és Olaszország közötti útról.

Idén eddig 744 ezer ember kockáztatta az életét és kelt át Európába. A durva, hogy a téli rossz idő beálltával se csökkent számottevőleg az érkezők száma. A Görögországba eddig átkelt 600 ezer migráns 94 százaléka a top 10 kibocsátó országból érkezik, és egyre magasabb az út közben elhunytak száma.

Idén eddig 3440 halottról vagy eltűntről tudnak, és ebben nincs benne a vasárnapi görögországi tragédia, amikor tizenöten fulladtak meg. A halálesetek zöme a közép-mediterrán térségben történt, de most, hogy mindenki Görögország felé halad, errefelé halnak bele többen a tengeri átkelésbe. Októberben már 80 áldozata volt a menekülthullámnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik