Nagyvilág

Obama bocsánatot kért a kórházbombázásért

Barack Obama kénytelen volt bocsánatot kérni, felhívta az afgán elnököt és az Orvosok Határok Nélkül szervezet elnökét is.

Bocsánatot kért az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezettől a kunduzi kórház elleni amerikai légitámadásért Barack Obama amerikai elnök.

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője elmondta, hogy Obama felhívta Asraf Gáni afgán elnököt, hogy részvétét fejezze ki az emberveszteségekért. Hasonlóképpen fejezte ki részvétét az MSF elnökének is.

Az amerikai fegyveres erők kedden ismerték el, hogy a hétvégén tévedésből támadták a levegőből a kunduzi kórházat, aminek következtében 22-en meghaltak és több tucatnyian megsebesültek.

Earnest szerint nincs olyan bizonyíték, ami arra utalna, hogy nem egy “szörnyű, tragikus baleset” történt volna. A Rómában tartózkodó Ashton Carter védelmi miniszter szerdán egy átlátható vizsgálatot és a vétkesek felelősségre vonását ígérte.

AZ MSF egyébként ismét sürgette, hogy a kunduzi incidenst egy független nemzetközi bizottság vizsgálja ki. A jótékonysági szervezet háborús bűncselekménynek tartja a történteket, és csak a vizsgálat lezárása után fogja eldönteni, hogy kíván-e pert indítani az ügyben.

A borzalmas állapotokról, amik a bombázás után uralkodtak, egy magyar túlélő is beszámolt, erről itt olvashat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik