Nagyvilág

Nemzetközi felelősségre vonást vár az Orvosok Határok Nélkül

Az Orvosok Határok Nélkül független nemzetközi vizsgálóbizottság felállítását követeli azután, hogy az Egyesült Államok lebombázta a szervezet kórházát az afganisztáni Kunduzban. A jótékonysági szervezet szerint felmerül a háborús bűncselekmény lehetősége is.

A genfi egyezmény értelmében nemzetközi vizsgálóbizottság egy állam kezdeményezésére állhat fel. A bizottság feladata a bizonyítékok összegyűjtése és a tények felderítése, ezek birtokában dönthető el, hogy emelnek-e vádat. A szervezet elnöke azt mondta: ha annyiban hagyják a történteket, azzal biankócsekket adnak valamennyi háborúban álló országnak.

A kunduzi légicsapásért egyébként az Egyesült Államok hadserege vállalta a felelősséget. A támadásban 22-en meghaltak. Az amerikai hadsereg tévedésnek nevezte a kórház lebombázását és a felelősök elszámoltatását ígérte.

Az Orvosok Határok Nélkül megkereste a genfi egyezményt aláíró 76 országot azzal a kéréssel, hogy kezdeményezzék a vizsgálóbizottság felállítását. Az aláírók közt azonban sem az Egyesült Államok, sem Afganisztán nem szerepel, de szükség lesz a beleegyezésükre az eljáráshoz. A szervezet Svájccal tárgyal a fellépésről. „Azt mondjuk, elég volt, a háborúnak is vannak szabályai. Nem elégedhetünk meg az Egyesült Államok, a NATO és az afgán erők belső vizsgálataival” – jelentette ki az elnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik