Nagyvilág

Kiderült, hogyan halt meg az oregoni merénylő

A 26 éves ámokfutó, Christopher Sean Harper-Mercer az öngyilkossága előtt a rendőrségnek szánt nyilatkozatot is hátrahagyott a helyszínen.

John Hanlin megyei seriff szombati sajtóértekezletén számolt be arról, hogy Harper-Mercert nem a rendfenntartók ölték meg az Umpqua Városi Főiskolán, hanem magával végzett. Ezt az igazságügyi szakértők állapították meg.

Fegyverarzenálja volt

A rendőrség szerint Harper-Mercernél, aki repeszálló mellényt viselt, a támadáskor hat lőfegyver – egy .556-ös kaliberű, félautomata Del-Ton karabély és öt pisztoly, köztük egy 9 milliméteres Glock és egy .40-es kaliberű Smith & Wesson, valamint egy ugyanilyen kaliberű Taurus -, illetve öt tartalék tár volt. Otthonában a házkutatás során további hét fegyvert találtak. Valamennyit törvényesen szerezte be.

MTI / AP / Rich Pedroncelli
MTI / AP / Rich Pedroncelli

A 26 éves ámokfutó egy a rendőrségnek szánt nyilatkozatot is hátrahagyott a helyszínen. Az AP amerikai hírügynökség szerint két szemtanú is arról számolt be, hogy Harper-Mercer átadott valamit – egyikük szerint egy borítékot, másikuk szerint egy csomagot – egyik diáktársuknak, akinek megkímélte az életét. A dokumentum tartalmát a hatóságok nem hozták nyilvánosságra.

Alapkiképzés után leszerelték

Az elkövetőről hivatalos katonai forrásból kiderült, hogy 2008-ban mintegy egy hónapig szolgált a hadseregben, ahonnan azonban az alapkiképzést követően – egyelőre meg nem nevezett okok miatt – leszerelték.

MTI / AP / MySpace
MTI / AP / MySpace

A támadó, aki maga is a Umpqua Városi Főiskola hallgatója, mi több, az általa megtámadott hallgatói csoport tagja volt, sajtóértesülések szerint a nácizmus, a rasszizmus és a Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) terrorszervezet szimpatizánsa volt, érdeklődött a fegyveres ámokfutók iránt, és gyűlölte az intézményes vallást. Szomszédjai szerint indulatos ember volt, aki nem szerette a társaságot, és még csak nem is köszönt.

Az NBC szerint Harper-Mercer “egy több oldalas, gyűlölettel teli” nyilatkozatot hagyott a főiskolai előadóteremben. A sebesültek hozzátartozói szerint a támadó a vallásukról kérdezte az áldozatait, mielőtt agyonlőtte őket.

Egy hős megpróbálta megállítani

Harper-Mercernek egyébként csütörtökön egy 30 éves iraki veterán, Chris Mintz megpróbálta útját állni a tanterem bejáratánál. Mintz hét lövést kapott, és hétórás életmentő műtéten esett át. A testépítő és harcművészetekkel is foglalkozó, a főiskolán fitneszedzőnek tanuló volt katona kisfia pont a támadás napján, csütörtökön volt 6 éves.

Facebook
Facebook

Az Umpqua főiskola hallgatója Alek Skralatos is, aki egyike volt annak a három amerikainak, aki augusztusban egy Amszterdamból Párizsba tartó vonaton megakadályozott egy terrortámadást. A francia Becsületrenddel is kitüntetett Skralatos azonban nem volt előadáson Harper-Mercer támadása idején, mert éppen Los Angelesben gyakorolt az ABC televízió Dancing With the Stars című, celebtáncos showműsorára.

Obama elnök, aki elrendelte, hogy az amerikai zászlókat a keddi naplementéig eresszék félárbocra, pénteken megígérte, hogy elnökségének hátralévő részét a fegyveres erőszak elleni fellépésre kívánja felhasználni. Azonban nem a törvényalkotás terén próbál meg fellépni – amit eleve lehetetlenné tesz, hogy a kongresszus mindkét házában a republikánusok vannak többségben – hanem a problémának a közvéleményben való tudatosítása terén.

“Rendszeresen fogok erről beszélni, politikai kérdést fogok csinálni belőle. Mert a tétlenségünk politikai döntés” – mondta azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államokban néhány hónapos rendszerességgel megismétlődnek a lőfegyverrel elkövetett csoportos emberölések.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik