Nagyvilág

Ponta még reméli, hogy felülbírálható a kvótákról szóló döntés

Szerdán üléseznek az EU állam- és kormányfői, a román miniszterelnök szerint a keddi belügyminiszteri döntéssel még nincs lefutva a menekültek szétosztásának kérdése.

Az Európai Unió állam- és kormányfői szerdai rendkívüli ülésükön még felülbírálhatják a belügyminiszterek keddi döntését a 120 ezer menekült szétosztásáról a tagállamok között – ezt Victor Ponta román miniszterelnök mondta kedden. Románia – csakúgy, mint Magyarország, Csehország és Szlovákia – a határozat ellen szavazott az uniós belügyminiszterek keddi tanácskozásán, de így is meglett a minősített többség.

Ponta egy kedd esti tévéműsorban mondta, hogy szerdán még lehet „egyes dolgokról tárgyalni” az Európai Tanácsban, mert a legfontosabb döntéseket ott hozzák meg. A keddi döntés alapján egyébként Romániának 2475 menekültet kell befogadnia Olaszországból és Görögországból. Arra a kérdésre, hogy van-e erre Romániának pénze, Ponta azt mondta, hogy ez nem pénzkérdés. „Nem azért fogadjuk ezeket az embereket, hogy bezárjuk őket valahova: meg kell próbálnunk normális életet biztosítani számukra, amíg visszatérhetnek a hazájukba, de ebben nincs olyan tapasztalatunk, mint Amerikának vagy Franciaországnak” – magyarázta aggályait.

Klaus Iohannis román államfő már a múlt héten jelezte, hogy bár országa a kvóták ellen fog szavazni, valószínűleg kisebbségben maradnak ezzel és az Európai Unió arra kötelezheti Romániát, hogy az általa felajánlott 1785 fős keretnél nagyobb számban fogadjon be menekülteket. A férőhelyek számának bővítését uniós alapok felhasználásával tervezik a meglévő befogadó-központokban, de ha szükséges, újabbakat is építhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik