Nagyvilág

„A veséd helyett elég, ha egy kis spermát adsz az új iPhone-ért”

„Nem kell eladnod egy vesédet ahhoz, hogy legyen pénzed egy iPhone 6S-re. Elég, ha spermát adsz” – ezzel a szlogennel indított kampányt egy dél kínai kórház. Az intézmény nagyjából 260 ezer forintnak megfelelő jüant ajánl 17 milliliternyi örökítő anyagért a megfelelő donoroknak – írja a CBC News.

A kínai kórház hirdetése egy 2011-es történetre utal vissza: akkor egy 17 éves fiú, az interneten keresett és talált vevőt az egyik veséjére, hogy egy új iPhone-t, és egy iPad-et vehessen magának. A Kis Cseng nevű fiú a BBC-nek az után nyilatkozott, hogy Hunan tartomány egyik kórházában megoperálták.

Kínában hatalmas státuszszimbólumnak számítanak az almás készülékek: nem meglepő, hogy miután az Apple bejelentette az új, 6S, illetve 6S Plus típusok érkezését, két fiatalember is szerveladási ügybe keveredett.

Az egyikük a kórházban meggondolta magát, amikor az ügynök, akinek fizetnie kellett volna nem jelent meg az operáció előtt. A másik, bízva abban, hogy később megkapja majd pénzét, még így is hajlandó lett volna kés alá feküdni, a társa ekkor hívta a rendőrséget.

Bár a spermát adni jóval kecsegtetőbb lehetőség egy szerv eladásánál, nem mindenki alkalmas a donorságra. A kínai spermabankokba legalább 165 cm magas, felsőfokú végzettséggel rendelkező, teljesen egészséges férfiakat várnak. A sikeres jelentkezők egy hat hónapos időszakban, legfeljebb 48 naponta adhatnak mintát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik