Nagyvilág

Egyrubeles pert nyert az extroll a trollgyár ellen

hekker (Array)
hekker (Array)

Hiába nem nyert szinte egy petákot sem a perrel, Ljudmila Szavcsuk elégedett a végeredménnyel. Legalább lerántotta a leplet Putyin fizetett reklámozóiról.

Ljudmila Szavcsuk nem feltétlen lehet büszke előző munkahelyére: egy orosz trollgyárban dolgozott Szentpéterváron a kirúgásáig. Ez egy olyan hely, ahol embereket azért fizetnek, hogy a neten Putyin-párti kommenteket terjesszenek. Az Internet Research fedőnevű cégnél százak dolgoztak, hivatalosan piackutatással – írja a BBC.

Szavcsuk a kirúgása után pert indított munkaadója ellen (ami azért rúgta ki, mert kitálalt igazi melójáról a médiának), és egy orosz bíróság döbbenetes módon neki adott igazat. Az már más kérdés, hogy 1 rubel, azaz kb. 4 forint kártérítést ítélt meg a 34 éves nőnek, aki konkrétan a neki okozott morális károkért, a nem kifizetett bérekért és a hiányzó munkaszerződésért perelt.

 

Szavcsuk azt állította, két hónapig, havi 40 ezer rubelért (168 ezer forintért) dolgozott a cégnek, aztán márciusban rúgták ki. A munkaadó azt állította amúgy, hogy a trollkodásról nem is tudott, ő tényleg piackutatással foglalkozott, és a Kreml is tagadta, hogy köze lenne a céghez. A petrográdi kerületi bíróság végül a felek megegyezése nyomán döntött az egy rubeles kártérítésben.

Szavcsuk mindezek ellenére elégedett a döntéssel, mert lerántotta a leplet a szervezett netes trollkodásról. Most is ebben a témakörben tevékenykedik, mozgalmat indított a trollok ellen. Az orosz államot sűrűn éri az a kritika, hogy fizetett trolljai a nyugati közösségi médiában védik ádázul az oroszok tagadott ukrajnai háborúját, illetve agyonfényezik a moszkvai vezetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik