Nagyvilág

Az ukrán vezetésnek kicsit elege van Oroszországból

Azt követelik, hogy hagyjanak fel a konfliktus mélyítésével, miközben Vlagyimir Putyin a Krímen parádézik.

Az ukrán külügyminisztérium felszólította Oroszországot, hogy tegyen mielőbbi lépéseket a Donyeck-medencében dúló fegyveres konfliktus mélyülésének megakadályozására. A tárca nehezményezte, hogy a Moszkva által támogatott szakadárok célzott provokációi miatt az utóbbi időben kiéleződött a helyzet Ukrajna keleti részében.

Rámutattak arra, hogy az elmúlt egy hétben jelentősen nőtt az Oroszországból származó fegyverekkel elkövetett támadások száma nemcsak az ukrán fegyveres erők, hanem lakott területek és infrastrukturális létesítmények ellen is. Szinte mindennapossá vált, hogy a szakadárok nagy szórású rakéta-sorozatvetőkkel lövik a front ukrán oldalát és olyan nehézfegyvereket is bevetnek, melyeket a minszki megállapodások szerint ki kellett volna vonniuk a front menti övezetből.

Az ukránok az Oroszországi Föderációtól követelik, hogy tegyen lépéseket a konfliktus kiterjedésének megelőzésére és teljes mértékben hajtsa végre a minszki megállapodásokat. Hozzátették, hogy újabb erőfeszítéseket tesznek arra, hogy a nemzetközi közösség figyelmét ráirányítsák a Donyeck-medencében éleződő helyzetre és arra, hogy a megfelelő nemzetközi fórumokon napirendre tűzzék a probléma megvitatását.

Hétfőn egyébként Vlagyimir Putyin az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krím-félszigetre látogatott, amit szintén élesen kritizált az ukrajnai vezetés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik