Nagyvilág

Kerry történelmet ír Kubában

kuba (Array)
kuba (Array)

A világháború óta nem járt amerikai külügyminiszter Havannában. John Kerry segít felvonni az amerikai zászlót az újranyitott nagykövetségen.

2015-öt írunk, de a hidegháború utolsó maradványai még mindig velünk élnek. Az egyiket lassan felszámolják, ez a kubai-amerikai utálkozás. John Kerry ennek jeleként pénteken Havannába érkezett, hogy újranyissa az évtizedek óta bezárt amerikai nagykövetséget. 1945 óta nem járt amerikai külügyminiszter Kubában, szóval már Kerry látogatása is óriási szó – írja a New York Times.

A követség amúgy már működik július óta, Kerry egy zászlófelvonási ceremónián vesz részt, ami előtt egy meleg kubai-amerikai költő, Richard Blanco olvassa majd fel versét. Jelen lesz az ünnepségen három nyugalmazott amerikai tengerészgyalogos is, akik 1961-ben levonták a zászlót, amikor bezárták a követséget. Viszont az amerikaiak nem olyan eredetiek, mint a kubaiak, akik az újranyitott washingtoni követségen ugyanazt a zászlót húzták fel, amit anno levontak.

Barack Obama kormánya óvatos, az újranyitásra nem kaptak meghívót az USA-ban élő kubai disszidensek. Kerry Havannában találkozni fog Jeffrey DeLaurentis átmeneti követ kíséretében kubai emberi jogi és politikai aktivistákkal, művészekkel, vállalkozókkal és diplomatákkal is. A 12 órás kubai tartózkodás során összefut Bruno Rodriguezzel, kubai kollégájával és a közvetítésben fontos szerepet játszó Jaime Ortega kardinálissal is, de a Castro-fivérekkel nem.

Kerry szeretne kicsit kolbászolni a havannai flaszteron is, ahogy örülne, ha a diplomaták is beszélhetnének szabadon majd az emberekkel. A NY Times felidézi, hogy a diplomaták mozgástere nem mindenhol laza, Kínában pl. az ország több részére be se tehetik a lábukat és nem érintkezhetnek a publikummal.

Mindeközben

Már fel is vonták a zászlót a követségen!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik