Nagyvilág

Elévülnek a Wikileaks alapítója elleni vádak

Nem az összes, így még öt évig Ecuador londoni nagykövetségének foglya maradhat Julian Assange.

A Wikileaks alapítója elleni négy vád közül három el fog évülni a jövő héten – írja az MTI. Az viszont egyelőre biztos, hogy Julian Assange nem fogja elhagyni Ecuador londoni nagykövetségét, ahol több mint három éve tartózkodik, hogy elkerülje a kiadatását.

Az ausztrál állampolgárságú férfit két nő erőszakkal vádolja. Egyikük ügyében viszont augusztus 19-én már el fognak évülni a vádak. A svéd ügyészség több évig elutasította, márciusban viszont felajánlotta, hogy a nagykövetségen kérdeznék ki Assange-t. Ezt a Wikileaks-alapító is elfogadta, de Ecuador beleegyezésére is szükség van hozzá. A két ország hatóságai egymásra mutogatnak a késlekedés miatt

Nagy-Britannia is megoldást vár az ügyre, az országnak ugyanis eddig 12 millió fontba került Assange megfigyelése. Ha elhagyja a diplomáciai képviseletet, azonnal letartóztatják, Ecuador viszont kiáll mellette.

Az elévülő vádak arról szólnak, hogy Assange, amikor 2010-ben egy nőnél aludt Stockholmban, erőszakoskodott vele szexuális együttlétük során, szándékosan elszakította az óvszert és néhány nappal később szexuálisan zaklatta. A vádak elévülési ideje öt év. Egy másik nő viszont nemi erőszakkal vádolja a férfit, ami tíz évig nem évül el.

Assange elismeri, hogy mindkét nővel volt kapcsolata, a terhére rótt bűncselekményeket azonban tagadja. Attól tart, hogy elfogásakor a svéd hatóságok átadnák az Egyesült Államoknak, ahol viszont azért akarják felelősségre vonni, mert az általa létrehozott Wikileaks diplomáciai iratok százezreit szivárogtatta ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik