Nagyvilág

Elrendelnék a cicák házi őrizetét Ausztráliában

A kormány a védett állatokat félti a gyilkológépként számon tartott házikedvencektől.

Macskátlanításba fogna a védett állatfajok érdekében az ausztrál kormány – írja a Sydney Morning Herald. A kabinet potenciális gyilkológépként tekint a házi kedvencekre, ezért teljes kijárási tilalmat rendelne el számukra legalább a természetvédelmi területek közelében.

Gregory Andrews, az ausztrál kormány védett fajokért felelős megbízottja azt mondta: a macskatulajdonosoknak a nap 24 órájában bekerítve kellene tartaniuk állataikat, szerinte ettől azok boldogabbak és egészségesek is lennének, nem beszélve arról, hogy ezzel megmentenék a vadon élő kisállatokat. A lap által megszólaltatott szakértő szerint viszont óvatosnak kell lenni a macskafogsággal: egészségügyi és viselkedésbeli problémák léphetnek fel a cicáknál.

Ausztráliában már vannak olyan területek, ahol elrendelték a macskák házi őrizetét, de az ausztrál kormány most magára haragította a világ állatbarátait – nem csak azzal, hogy országossá terjesztenék ki a cicák kijárási tilalmát, hanem főleg azzal, hogy a terv részeként kóbor macskák millióit lőnék ki. Több állatvédő szervezet viszont azt közölte: támogatják, hogy a gazdik fogják vissza a cicák kóborlását, de fontos, hogy az állatok mozgásigénye így is ki legyen elégítve, azt viszont aggasztónak tartják, hogy csapdákat helyeznének ki az elkóborló macskák ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik