Nagyvilág

A Google a bevándorlók barátja volt, aztán lecsaptak a neonácik

drezdai menekülttábor (Array)
drezdai menekülttábor (Array)

Drezdában összecsaptak a neonáció demonstrálók és a bevándorlókat segítő civilek, hárman megsérültek, miközben 800, többségében szír menekült érkezett a városba. A Google pedig eltávolított a netről egy térképet, ami nagy segítségére volt a menekülőknek.

Pattanásig feszült a helyzet Németországban bevándorlásügyben, sőt, többször már el is pattant. Megírtuk, hogy a Drezda melletti Freitalban a Baloldal – az egykori keletnémet állampárt utódszervezete és nyugati baloldali tömörülések egyesülése révén alakult párt – egy helyi politikusának autója robbant fel az éjjel. Személyi sérülés nem történt, a rendőrség robbantásos merénylet gyanújával indított nyomozást.

Drezdában pedig a hétvégén verekedés tört ki egy neonáci csoport és a bevándorláspárti tömeg között, az ok az volt, hogy a város közelében egy nyolcszáz fő befogadására alkalmas menekülttábort hoztak létre. A többségében szír menekültek első, 470 fős csoportja pénteken, másik 300 ember pedig a hétvégén érkezett meg, ezért volt az összecsapás, amiben a DPA hírügynökség szerint hárman megsérültek. Németországban megteltek a menekülttáborok, ezért a Vöröskereszt ideiglenes sátortáborokban helyezi el az érkezőket.

Kong és forrong az egykori NDK

Drezda nem tartozik a legsűrűbben lakott német területekhez, mindezzel együtt a menedékkérők tartományok közötti elosztására kidolgozott eljárás reformját sürgeti Baden-Württemberg tartomány miniszterelnöke, aki szerint az egykori NDK elnéptelenedő térségeibe kellene telepíteni menedékkérőket.

Winfried Kretschmann szerint az évtizedek óta nem tapasztalt menekülthullám kezelésére kevéssé alkalmas a jelenlegi megoldás, amely az úgynevezett königsteini képlet alapján a lakosság nagysága és az adóbevétel figyelembevételével osztja el a tartományok között a menedékkérőket. A Zöldek politikusa szerint a képletben szereplő változók mellett azt is vizsgálni kellene, hogy “konkrétan hol van hely” menedékkérők elhelyezésére, és nem szabad megfeledkezni arról, hogy míg a nagyvárosokban lakásínség van, a volt NDK területén egész településrészeket bontanak le, mert kiürülnek.

Kép: Europress Fotóügynökség 

A javaslat mellett szól egyebek között, hogy a keleti tartományokban az elvándorlás miatt sok helyütt valóban magas az üresen álló lakóingatlanok aránya. A szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) legutóbbi adatai szerint például Szász-Anhalt tartományban a lakások 15 százalékában, Szászországban pedig 13,9 százalékában nem laknak, így ezek igénybevételével nem kellene közparkokban kialakított sátortáborokban vagy konténerekben elszállásolni a menedékkérőket.

A menedékkérők a keleti tartományok gazdaságát is erősíthetik, beáramlásuk egyenesen “áldás” lehet a helyi munkaerőpiac számára, hiszen a menekültek, menedékkérők jellegzetesen fiatalok és motiváltak, körükben a foglalkoztatottság hosszabb távon 55 százalékos lehet. Erről írtunk már korábban, egészen pontosan azt, hogy soha olyan jó dolog nem történhet egy ország gazdaságával, mint amikor ellepi egy rakás bevándorló.

A német tervnek hátránya is lehet, pontosabban van is, a keleti tartományokban az országos szinthez képest rendkívül alacsony a bevándorló vagy bevándorló családból származók aránya – Németország lakosságának nagyjából az ötöde tartozik ebbe a körbe, a 6 keleti tartományban viszont együttvéve 600 ezren sincsenek -, ami kockázatokat, veszélyeket rejthet magában, nagyszámú menedékkérő hirtelen megjelenése erősítheti és idegenellenességet és a szélsőjobboldalt. Ez történik most.

De hogy is jön ide a Google?

Az ARD országos közszolgálati televízió Tagesschau című hírportáljának összeállítása szerint csak az utóbbi két héten legalább kilenc esetben történt gyújtogatás vagy más atrocitás menedékkérők szállásainál. Például az ugyancsak szászországi Böhlenben lövéseket adtak le egy menedékkérőket befogadó otthonra. Személyi sérülés nem történt, de más esetekben ez is előfordult. Például a szintén a volt NDK területén fekvő türingiai Greitzben egy csoport fiatal összevert négy szíriai menedékkérőt, a Türingiával szomszédos Szász-Anhalt tartománybeli Halbertstadtban pedig kövekkel dobáltak meg egy befogadó állomást, és a támadásban megsérült a Német Vöröskereszt (DRK) egy munkatársa.

A Google My Map (Az én térképem) szolgáltatásának segítéségével hónapokig fenn volt a neten egy térkép, a menekültszállások pontos nevével és címével, írja a Bloomberg. Ez a térkép pedig nagyban megkönnyítette a szélsőjobb munkáját, ahogy fentebb is írtuk, gyújtogattak, lövöldöztek. A térképet kezdetben csak neonáci portálok kapták fel (persze a migránsok is használták, eltérő céllal), de használták országos lapok is, ezután kezdte el vizsgálni a Google a dolgot. Pár nap gondolkodás után pedig eltávolították a térképet.

Appokkal menekülnek

Ismerjük azokat a szólamokat, hogy “tök gazdagok ezek a menekültek, minek menekülnek egyáltalán”, Kósa Lajos Fidesz-alelnök is felült már erre, azon csodálkozott, hogy miért nem repülővel jönnek. Szerinte a „gazdasági bevándorlóknak” lenne pénzük arra, hogy repülővel, akár első osztályon utazva érkezzenek, de abból a háromezer euróból inkább lefizetnek egy embercsempészt és gyalogolnak akár ezer kilométert. „Ha van valakinek ennyi pénze, miért nem vesz jegyet? Kabulban, Szíriában is működik reptér.”

Sőt, nagyon sok menekültnek okostelefonja is van, mert ma már fillérekért lehet kapni. A Mashable riportjából ugyanis kiderül, vannak alkalmazások, amelyek óriási segítséget nyújtanak a menekülőknek. Ilyen például a WhatsApp, szinte bármilyen telefonon elfut, a használata könnyű, ilyen hívásokat és szöveges üzeneteket lehet küldeni egymásnak. Ezen a felületen küldik egymásnak az infókat, hol érdemes átlépni a határt, hol nincsenek épp határőrök, de fotókat is megosztanak egymással, hogy mire lehet számítani. “Mobil nélkül elvesztél” – mondta az egyik menekült, majd hozzátette, külön WhatsApp-csoport is alakult már a migránsoknak.

*

A német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal adatai szerint 2015 első hat hónapjában összesen 179 037 új menedékjogi kérelmet regisztrált, ami 132,2 százalékos növekedés éves szinten. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala szerint pedig az országban 2014 decemberében közel 220 ezer menekült és nagyjából ugyanennyi menedékkérő volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik