Nagyvilág

Merénylet Németországban: egyre keményebben támadják a menekültszimpatizánsokat

nemet-rendor(960x640).jpg (Array)
nemet-rendor(960x640).jpg (Array)

Hétfőre virradó éjjel egy politikus autója gyulladt ki, a rendőrség feltételezése szerint robbantásos merénylet miatt – előtte többször megfenyegették.

Szászország tartományban a Drezda melletti Freitalban a Baloldal – az egykori keletnémet állampárt utódszervezete és nyugati baloldali tömörülések egyesülése révén alakult párt – egy helyi politikusának autója robbant fel az éjjel. Személyi sérülés nem történt, a rendőrség robbantásos merénylet gyanújával indított nyomozást.

Tüntetések mellette és ellene

Az autó tulajdonosát – a Baloldal képviselőtestületi frakciójának vezetőjét – az utóbbi hónapokban többször megfenyegették, amiért együttműködik a menedékkérők jogainak érvényesítéséért tevékenykedő Pro-Asyl nevű civil szervezettel, és kiállt azért, hogy a városban menedékkérőket befogadó otthont alakítsanak ki.

Az intézmény létrehozása, a menedékkérők elhelyezése ellen és mellett tüntetések is voltak Freitalban, és csaknem verekedésbe torkolló lakossági fórumra is volt példa. A Baloldal szerint pedig a frakcióvezető autójának felrobbanása a menekültügy körüli vita elmérgesedésének tulajdonítható. Freitalban egyesek “hónapok óta nyíltan uszítanak a másként gondolkodók és a menedékkérők ellen, és rasszista hangulatot keltenek, amelyben az emberek már úgy érzik, hogy legitim eljárás erőszakot alkalmazni” – áll a párt szászországi vezetőjének közleményében.

Gyújtogattak a menekültek szállásainál

Politikus megfenyegetése nem először fordul elő az utóbbi másfél évben egyre erősödő menekülthullámmal összefüggésben, de politikust célzó erőszakcselekményre még nem volt példa. Az erőszak azonban így is szinte mindennapossá vált Németországban.

Az ARD országos közszolgálati televízió Tagesschau című hírportáljának összeállítása szerint csak az utóbbi két héten legalább kilenc esetben történt gyújtogatás vagy más atrocitás menedékkérők szállásainál. Például az ugyancsak szászországi Böhlenben lövéseket adtak le egy menedékkérőket befogadó otthonra. Személyi sérülés nem történt, de más esetekben ez is előfordult. Például a szintén a volt NDK területén fekvő türingiai Greitzben egy csoport fiatal összevert négy szíriai menedékkérőt, a Türingiával szomszédos Szász-Anhalt tartománybeli Halbertstadtban pedig kövekkel dobáltak meg egy befogadó állomást, és a támadásban megsérült a Német Vöröskereszt (DRK) egy munkatársa.

A támadók nagy többsége szélsőjobboldali beállítottságú

A rendőrség valamennyi esetben vizsgálja, hogy a bűncselekmények idegenellenes indíttatásúak voltak-e. Hasonló ügyek az utóbbi hónapokban mindenekelőtt a keleti tartományokban – a volt NDK területén – és az ország déli részén fordultak elő.

A belügyminisztérium legutóbbi kimutatása szerint az idei első fél évben 202 alkalommal ért támadás menedékkérőket befogadó otthonokat, állomásokat. Ez jóval több a tavaly egész évben regisztrált 170 esetnél. Az idén a január-júniusi időszakban feljegyzett 202 ügy közül 173-ban az elkövetők szélsőjobboldali beállítottságú emberek voltak.

A német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) 2015 első hat hónapjában 179 037 új menedékjogi kérelmet regisztrált, ami 132,2 százalékos növekedés éves szinten, pedig tavaly a délszláv háború kezdete, azaz a kilencvenes évek eleje óta a legtöbb kérelem érkezett. A BAMF előrejelzése szerint az év végéig minden korábbinál többen, 400-450 ezren kérnek menedékjogot Németországban. A menekültügyi rendszert és a menedékkérőket elszállásoló tartományokat erősen megterheli a hullám, sok embert már csak sátrakban, konténerekben, tornatermekben tudnak elhelyezni, és a tartományi kormányok a pénzügyi támogatás növelését sürgetik a szövetségi kormánynál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik