Belföld

Kósa csodálkozik, hogy miért nem repülővel jönnek a menekültek

kósa lajos (Array)
kósa lajos (Array)

Szerinte abból lehet megállapítani, hogy valaki „gazdasági bevándorló”, hogy gyalog jön, pedig telne neki repülőjegyre.

„Megfejtette” Kósa Lajos, hogy honnan lehet megállapítani, hogy valaki „gazdasági bevándorló” és nem politikai menekült: nem repülővel jön, pedig telne rá neki. A Fidesz alelnöke arra is kitért a Kossuth rádió hétfői vitaműsorában, hogy Magyarországnak nem a világ szegényei számára kell programot csinálni.

Kósa szerint a „gazdasági bevándorlóknak” lenne pénze arra, hogy repülővel, akár első osztályon utazva érkezzenek, de abból a háromezer euróból inkább lefizetnek egy embercsempészt és gyalogolnak akár ezer kilométert. „Ha van valakinek ennyi pénze, miért nem vesz jegyet? Kabulban, Szíriában is működik reptér” – mondta a politikus, hozzátéve, hogy a fapados gépek korszakában „kényelmesen, egyenes úton” is járhatnak, hiszen „tudom, hogy az EU területére belépve valóban megkapom a menekültstátuszt”. Kósa szerint Magyarországon is van éppen elég olyan állampolgár, akinek munkát kellene biztosítani.

A vita másik résztvevője, a szocialista Harangozó Tamás értetlenül fogadta Kósa szavait. Szerinte aki valóban politikai menedékjogot kér, a saját országában aligha megy ki a repülőtérre, fel se engednék a gépre. Afganisztánban, Szíriában az emberek pénzzé teszik mindenüket, hogy elmenekülhessenek – mondta. Arról is beszélt, hogy a szerb-magyar határra tervezett 175 kilométer hosszú kerítés mintegy 22 milliárd forintos költségét inkább fordítsa a kormány az embercsempészekkel szembeni hatékonyabb fellépésre.

Kósa az interjúban elmondta: nincs szükség a határőrizet megerősítésére, mert most is megfogják szinte az összes illegális határátlépőt. Harangozó erre visszakérdezett, hogy akkor minek a kerítés, Kósa szerint azért, hogy ne tudjanak tömegek bejönni menedéket kérni. Harangozó ugyanakkor emlékeztetett: a kerítés magyar oldalon lesz, aki a tövében megjelenik, az már Magyarországon van és kérheti a menedékjogot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik