Nagyvilág

Biztonsági zónát építenek a migránsoktól tartó kamionosoknak

calais menekültek (Array)
calais menekültek (Array)

Teljes a menekültpánik a briteknél is. Most épp a franciaországi kikötőkből akarnak erődöket faragni, hogy a kamionokba bújva beszivárgó menekülthullámot megállítsák.

230 kamiont fog befogadni az az őrzött biztonsági zóna, amit a Nagy-Britanniába tartó teherautóknak építenek ki a La Manche túlpartján, Calais-ban. A kikötővárosban ugyanis létezik egy menekülttábor, ahonnan százak próbálnak nap mint nap a kamionokba vagy azokra felmászva átszökni Angliába – írja a BBC.

Míg januárban párszázan próbálkoztak Calais-nál, mostmár 5000-re nőtt a havi számuk. Theresa May brit belügyminiszter a brit alsóházban elmondta, az új biztonsági zóna megvédi majd a kamionosokat, nem fogják tudni eltorlaszolni az útjukat, nem veszélyeztetik a közlekedést. Alan Pugshley kenti rendőrfőnök elmondta a meghallgatáson, hogy január 1. és május 31. között 26, a június 1. óta eltelt öt hétben 405 migránst találtak kamionokba bújva. Jelenleg 5000 bevándorló vár az alkalomra Calais-ban, a számuk egyre növekszik.

 

Az Eurotunnelt, azaz a Csalagutat üzemeltető cég is soha nem látott migránshullámról panaszkodott, mellesleg emiatt a dolgozók is több napon át sztrájkoltak júniusban. John Keefe igazgató szerint a biztonsági zóna nem lesz megoldás, majd találnak más gyenge pontot.

A szállítmányozók szövetségének vezetője elégedetlen azzal, hogy csak őszre készülhet el a zóna. “Ez nem elég gyors. Vannak sofőrjeink, akiket botokkal és késekkel fenyegetnek. Volt példa arra is, hogy egy sofőrt lőfegyverrel fenyegettek” – mondta Richard Burnett, a szövetség vezetője. Szerinte ráadásul sok kamion rakományát is tönkreteszik, ami komoly anyagi károkat jelent. A migránsok mindenféle kamionba bemásznak, nemrég egy eritreai holttestét találták meg egy hűtőkamionban.

Theresa May szerint szorosan együttműködnek a franciákkal és fontmilliókat költenek a francia kikötők megerősítésére, kerítések építésére és biztonsági kiadásokra. A Brit Függetlenségi Párt pedig azt akarja elérni, hogy az Angliában partraszálló migránsokat elfogásuk után egyből visszapaterolhassák Franciaországba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik