Nagyvilág

Szobrot állítanak Belgrádban Gavrilo Principnek

Gavrilo Princip (Array)
Gavrilo Princip (Array)

A szerbek hősként tekintenek az első világháborút kirobbantó merénylőre, a szoboravatást a szarajevói gyilkosság évfordulójára időzítik.

Szobrot emelnek az első világháborút kiváltó szarajevói merénylet elkövetőjének, Gavrilo Principnek a szerb fővárosban – tudósít az MTI.

A Száva folyó partján két méter magas emlékművet állítanak a gyilkosnak, aki 1914. június 28-án halálos pisztolylövéseket adott le a Boszniába látogató Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörökösre és feleségére, Zsófiára. A merénylet az első világháború kitöréséhez vezetett, amely több millió ember halálát okozta Európa-szerte.

Principre a szerbek hősként és szabadságharcosként tekintenek, aki az Osztrák-Magyar Monarchia elnyomása ellen küzdött, az európai népek többsége viszont inkább terroristaként tekint rá. Belgrádban utca, iskola és számos intézmény elnevezése őrzi emlékezetét. A városvezetés részéről Goran Vesic elmondta: olyan személy előtt róják le tiszteletüket a szoborral, aki „tettével a szerb történelem részévé vált és feláldozta magát a szabadságért”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik