Nagyvilág

Az ázsiai iskolák a világ legjobbjai

iskola (Array)
iskola (Array)

Magyarország oktatása a 32. legjobb az OECD 76-os listáján. Legalább a svédeket megelőztük.

Valamit nagyon tudnak a Távol-Keleten, legalábbis az ottani oktatási rendszerek mostmár nemcsak megközelítik a nyugati színvonalat, hanem le is előzik azt. Ez derül ki az OECD Time magazin által idézett felméréséből, amit a matematikai és tudományos oktatás eredményeiből raktak össze. Jellemző adat, hogy az Egyesült Államok a 28. lett, még Vietnam is megelőzte.

A legjobb Szingapúr lett, majd Hongkong, Dél-Korea, Japán és Tajvan következik. Az ázsiai kistigrisek sorát a hatodik helyezett Finnország szakítja meg, utánuk a keleti blokk éltanulója, Észtország következik, majd Svájc, Hollandia és Kanada. Tanulságos, hogy a velünk egy szintről indult lengyelek a 11. helyet csípték meg, míg mi magyarok a 32. helyen végeztünk (legalább a bezzegország Izlandot és Svédországot megelőzve).

Az OECD szerint a ranglista célja, hogy a gazdag és szegény országok összevethessék az oktatás színvonalát, tudják, miben kell fejlődniük és milyen gazdasági szükségszerűségek mozgatják az oktatás irányát. A mostani teszt különbözik a sokat emlegetett PISA-teszttől, egy 76 országos mintát vizsgáltak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik