Nagyvilág

Vegyifegyver-baleseteket titkolt el az Egyesült Államok

Amerikai katonák több alkalommal is sérüléseket szenvedtek iraki raktárakban talált vegyi fegyverektől, ám a Pentagon mind az elavult, lejárt szavatosságú fegyverkészleteket, mind pedig az incidenseket elhallgatta.

Az amerikai csapatok Irak megszállását követően mintegy 5 ezer vegyi robbanótöltetet, tüzérségi lövedéket és légi bombát találtak. Az 1991 – vagyis az első öbölháború – előtt gyártott fegyverekkel kapcsolatban hat alkalommal történtbaleset, amelyek során 17 amerikai katona és hét iraki rendőr szenvedett sérüléseket.

Az amerikai hadsereg elismerte a The New York Timesnak, hogy az iraki megszállás éveiben az érintett katonák kezelése esetében valóban nem tartotta be a vegyi fegyver okozta sérülésekre vonatkozó előírásokat. Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter a napilap által nyilvánosságra hozott tények alapján elrendelte a katonai egészségügyi rendszer működésének felülvizsgálatát. 

A legtöbb vegyi fegyvert Bagdadtól északnyugatra, a 80-as évektől az ilyen fegyverek gyártására szakosodott Muthannai Állami Létesítményben találták. Idén júniusban a komplexum az Iszlám Állam terrorszervezet kezére került – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik