Nagyvilág

Vegyi fegyvereket szerezhet az Iszlám Állam

A mindenre elszánt iszlamista szervezetnek nem lennének erkölcsi aggályai a tömegpusztító fegyverek bevetésével kapcsolatban.

Az ENSZ szerint még mindig vannak megválaszolatlan kérdések a szíriai vegyi fegyverek nyilvántartásának hitelességével kapcsolatban, az Egyesült Államok pedig aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy elhallgatott készletek kerülhetnek az Iszlám Állam nevű szélsőséges szunnita szervezet birtokába.

Sigrid Kaag, a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítést felügyelő csoport vezetője csütörtökön arról tájékoztatta az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy Damaszkusz négyszer módosította a vegyifegyver-készletről Bassár el-Aszad elnök kormánya által tavaly év végén leadott eredeti listát. A szakember szerint azonban még mindig vannak ellentmondások és megválaszolatlan kérdések, többek közt a mennyiséggel kapcsolatban.

Az ENSZ és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) közös missziója szeptember 30-án befejeződik, addigra a Szíria által bevallott készletek csaknem egészét megsemmisítik.

Az amerikai ENSZ-nagykövet közölte, az Egyesült Államokat aggasztja a vegyi fegyverek nyilvántartásával kapcsolatos minden ellentmondás, valamint annak lehetősége, hogy elhallgattak készleteket. Samantha Power szerint félő, hogy ha léteznek ilyen készletek, azok a Szíria és Irak területén tevékenykedő Iszlám Állam szélsőséges szunnita szervezethez kerülhetnek. “Elképzelni se tudjuk, hogy mihez kezdene velük egy olyan csoport, mint ez” – mondta.

Kaag szerint a bevallott vegyi fegyverek legveszélyesebb összetevőit már teljesen, az ismert készletnek pedig a 96 százalékban megsemmisítették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik