Nagyvilág

Kiköltöztetik a láncdohányost

Az év végéig el kell hagynia bérelt lakását Németország egyik leghíresebb dohányosának, mert az otthonából kiszivárgó füst zavarja a szomszédjait.

A 75 éves Friedhelm Adolfs, aki országos hírnévre tett szert a dohányzás szabadságáért küzdő aktivistaként, “saját lakásának elégtelen szellőztetése és a kiürítetlen hamutartói révén nagy mértékben kitette szomszédjait a cigarettafüstnek”. A bíróság év végéig adott haladékot az egykori házmesternek, hogy elköltözzön a lakásból, ahol négy évtizedig lakott. A bírák szerint a háztulajdonos kellő türelmet tanúsított azáltal, hogy többszöri figyelmeztetést követően, egy év után mondott fel neki azonnali hatállyal.

Már az első fokú ítélet is nagy feltűnést keltett, mert előre vetítette, hogy a négy fal közti dohányzás szabadságának is vannak korlátai, vagyis az nem okozhat testi ártalmat másoknak. A nem dohányzók védelméről szóló tartományi jogszabály elfogadása után meghozott ítéletet sokan úgy értelmezték, mint az első támadást a négy fal közti dohányzás szabadsága ellen.

Az esetből országos politikai ügy lett, a láncdohányos düsseldorfi férfi gyakran szerepelt olyan tüntetéseken, amelyeken a dohányzás korlátozása ellen emeltek szót, és sok szimpatizáns pénzt is adományozott neki a perköltségekre. A düsseldorfi nyugdíjast úgy tartják számon, mint Németország második leghíresebb dohányosát Helmut Schmidt volt kancellár után. Ő 95 évesen is napi 40 szál mentolos cigarettát szív el, és aki kora és tekintélye folytán megengedheti magának, hogy ezt akár nyilvános fórumokon vagy a tévében tegye.

Az Adolfs-ügy végére vélhetően egy szövetségi bíróság tesz majd pontot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik