Nagyvilág

Betiltanák a cigit a 21. század gyermekeinek

Angliában nem vásárolhatna cigarettát, aki 2000 után született. Az orvosok így szeretnék megmenteni a 21. század gyermekeit a dohányzás káros hatásaitól.

Angol orvosok azért lobbiznának, hogy a jövőben ne vásárolhassanak cigarattát, akik 2000 után születettek, akkor se, ha időközben betöltik majd a 18. életévüket. Az orvosok ezt azzal indokolják: nem kell, hogy a 21. század gyermekei ugyanúgy végigjárják azt az utat, amit az előző generáció tagjai, akik közül többmillióan haltak meg a dohányzással összefüggésben.

“Meg kell védenünk azokat a gyerekek, akik nem gyújtottak még rá, hogy a jövőben se tegyék” – mondta a Daily Mailnek Tim Crocker-Buque, a javaslat ötletgazdája. Az orvosok abban bíznak, hogy ezt a módosítást ugyanúgy elfogadják majd, mint 2002-ben azt, amelyik betiltotta az éttermekben a dohányzást, továbbá mint 2011 azt a törvényt, amely megtiltja a cigarettázást az olyan autókban, amelyekben gyerekek is utaznak.

Angliában egy 2012-es felmérés szerint a 11-15 évesek 23 százaléka legalább egyszer kipróbálta már a cigit, a dohányzók 88 százaléka szokott rá 18 éves kora előtt.

Hasonló ötlet egyébként felmerült már Tazmániában, ahol a felső ház nem engedte át a törvényt. A dohánygyárakat képviselők és a dohányosok szerint ez nem oldaná meg a problémát, csak a feketepiacot erősítené.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik