Nagyvilág

Az orosz hadsereg elvonul az ukrán határról

Az orosz csapatok létszáma két napja folyamatosan csökken, s jelenleg mintegy 10 ezer főt tesz ki.

Ukrajna az ország keleti részének esetleges orosz megszállásától tartott azóta, hogy Oroszország ellenőrzése alá vonta, majd elcsatolta tőle a Krím félszigetet. “Az orosz erők fokozatosan visszahúzódnak a határtól” – mondta Olekszij Dmitraskivszki, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője.

Az ukrán katonák nem vehetik a kabátjukat

Elképzelhető, hogy ez csupán az egységek váltása miatt szükséges. Egy másik elképzelés szerint viszont a lépés Szergej Lavrov orosz és John Kerry amerikai külügyminiszter vasárnap esti, párizsi tárgyalásainak eredményével függ össze.

Dmitro Timcsuk, az ukrán katonapolitikai kutatási központ vezetője Facebook-oldalán hétfőn szintén azt közölte, hogy az ország határa mentén összevont orosz csapatok létszáma két napja folyamatosan csökken, s jelenleg mintegy 10 ezer főt tesz ki – jelentette Kovács Andrea, az MTI kijevi tudósítója.

A katonai szakértő szerint ez ugyan pozitív fejlemény, de nem jelenti azt, hogy az ukrán katonák “vehetik kabátjukat, és hazamehetnek”. “Míg korábban annak esélye, hogy az orosz csapatok behatolnak Ukrajna kontinentális részére 80 százalékos volt, most mintegy 50 százalék” – tette hozzá a szakértő.

Oroszország a csapatösszevonást is tagadta

A múlt héten Timcsuk közölte, hogy az orosz csapatok átrendeződnek: míg Ukrajna keleti határa mentén csökkentik a katonák létszámát, az ország északkeleti határához közel, a brjanszki területen újabb egységek tűntek fel a legmodernebb harckocsikkal és páncélozott harcjárművekkel.

A múlt héten, csütörtökön Andrij Parubij, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács vezetője azt bizonygatta, hogy csaknem százezer orosz katona áll teljes harckészültségben az orosz-ukrán határ mentén. Az Egyesült Államok ugyanakkor húszezer fegyveres jelenlétét tette szóvá a térségben, és ezeknek az erőknek a kivonását a válságból való kilábalás előfeltételének nevezte, ahogy ezt John Kerry vasárnap megismételte a Szergej Lavrovval folytatott tárgyalásait követően.

Oroszország több ízben tagadta, hogy csapatokat vont volna össze a határ mentén. Ennek bizonyítására nemzetközi megfigyelő missziókra hivatkozott, amelyek legutóbbi ellenőrzéseik során állítólag nem tapasztaltak semmilyen szokatlan csapatmozgást a kérdéses területen. Moszkva egyben rosszhiszeműséggel vádolta meg a Nyugatot.

Szergej Lavrov szombaton megerősítette, hogy Moszkvának nem áll szándékában, de érdekében sem átlépni az ukrán határt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik