Nagyvilág

Nem szavazhatnak a katalánok a függetlenségükről

katalan-elolanc(960x640)(1).jpg (élőlánc, katalónia)
katalan-elolanc(960x640)(1).jpg (élőlánc, katalónia)

"Amíg én vagyok a spanyol kormány elnöke, egyetlen spanyol terület sem vívja ki függetlenségét" - jelentette ki Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök

A kormányfő részletek említése nélkül arra figyelmeztetett, hogy érvényesíti a törvényt, ha Katalóniában mégis népszavazást szerveznek Madrid engedélye nélkül – derült ki az Antena 3 kereskedelmi televíziónak adott nyilatkozatából hétfőn.

A központi kormány által nem engedélyezett népszavazás megtartása súlyos következményekhez vezethetne, például lemondásra kényszeríthetik a katalán miniszterelnököt, vagy megfoszthatják Katalóniát az autonóm közösség státusától.

Artur Mas katalán miniszterelnök tavaly december 12-án bejelentette, hogy 2014. november 9-re tűzik ki a függetlenségi népszavazás időpontját. A Mariano Rajoy vezette központi kormány rögtön a bejelentés után alkotmányellenesnek nevezte a referendumot.

A katalán parlament a múlt héten fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely felkéri a spanyol szövetségi kormányt, hogy jogosítsa fel a katalán kormányt a Katalónia politikai jövőjéről szóló népszavazás engedélyezésére, kiírására és megszervezésére.

A törvényjavaslatot a spanyol képviselőház elé terjesztik, amely valószínűleg elutasítja majd a tervezetet, mivel a két legnagyobb parlamenti frakció – a konzervatívok és a szocialisták – ellenzi a népszavazás kiírását.

Katalónia a 17 spanyol autonóm tartomány közül az egyik leggazdagabb terület. A 7,5 milliós lélekszámú, saját nyelvvel és kulturális identitással bíró régióban több mint egy éve erősödtek fel nagymértékben a függetlenedési törekvések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik