Nagyvilág

Továbbterjedhetett a bubópestis

Korhaz(960x640)(4).jpg (kórház)
Korhaz(960x640)(4).jpg (kórház)

Harminc év után újra bubópestises megbetegedéseket regisztráltak Kirgizisztánban: egy tizenöt éves fiú életét vesztette a betegségben és azóta három további beteget is kórházba szállítottak - közölte kedden a rendkívüli helyzetek minisztériuma.

A közép-ázsiai országban kedden egy nőt és két kisgyermeket helyeztek orvosi felügyelet alá, és mindhárman egy Kirgizisztán keleti részén fekvő faluból származnak.

Egy kormányközeli forrás az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy a három betegnek bubópestisre utaló tünetei vannak: a nyak és a hónalj tájékán lévő nyirokcsomóik megduzzadtak, magas lázzal küzdenek. Mindhárman kapcsolatban voltak azzal a tizenöt éves fiúval, aki múlt héten esett a betegség áldozatául – tette hozzá a tisztségviselő.

A kirgiz egészségügyi minisztérium cáfolta, hogy az új betegek valóban bubópestisben szenvednének: azt viszont egy nappal korábban elismerte, hogy egy tizenöt éves fiú bubópestis miatt vesztette életét a Kirgizisztán észak-keleti részén fekvő Iszik-köl tartományban.

Temir Iszakunov augusztus 17-én betegedett meg, de az orvosok csak halála után tudták megállapítani, hogy bubópestissel fertőződött meg, amelyet a jelek szerint bolhacsípéssel kapott el. Iszakunov pásztorként dolgozott egy kis hegyi faluban, és múlt csütörtökön vesztette életét egy közeli kórházban.

A bolhák azután válhatnak a bubópestis hordozóivá, hogy fertőzött patkányokat és rágcsálókat csípnek meg, és így később emberre is veszélyessé válnak. A betegség halálozási aránya 30 és 60 százalék közé tehető.

A fiúval korábban kapcsolatban álló személyeket, összesen 131 embert karanténba helyeztek, hogy megelőzzék a betegség elterjedését az észak-keleti régióban. A kazah és a kínai határtól nem messze található terület az Iszik-köl tó szomszédságában fekszik, amely turisták közkedvelt célpontja.

Kirgizisztánban harminc évvel ezelőtt regisztráltak utoljára bubópestises megbetegedést. A XIV. században egy bubópestis-járvány emberek tízmillióit ölte meg Európában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik