Nagyvilág

Nyugdíjas testvérénél járt a pápa

Castel-Gandolfo(960x640)(1).jpg (pápa, xvi. benedek, )
Castel-Gandolfo(960x640)(1).jpg (pápa, xvi. benedek, )

Ferenc pápa Castel Gandolfóban felkereste elődjét, XVI. Benedeket.

Ferenc pápa elődjével, XVI. Benedekkel találkozott szombaton a Castel Gandolfo-i pápai rezidenciában. A nyugalmazott XVI. Benedek a helikopter-leszállóhelynél üdvözölte látogatóját Marcello Semeraro, a közeli Albano püspöke társaságában. Ferenc pápa és XVI. Benedek átölelte egymást – közölte Federico Lombardi szentszéki szóvivő a palota előtt várakozó újságírókkal.

A pápa és elődje ugyanabban az autóban hajtatott a leszállóhelytől az apostoli palotáig. Itt először a pápai nyári rezidencia kápolnájában együtt imádkoztak. XVI. Benedek arra kérte utódját, a pápai imazsámolyon imádkozzon, de Ferenc pápa ragaszkodott hozzá, hogy a kápolnának ugyanazon a padján egymás mellett mondjanak imát. Ezt a jelenetet a vatikáni televíziós központ kamerái (Ctv) rögzítették.

“Testvérek vagyunk” – mondta Ferenc pápa XVI. Benedeknek a szóvivő beszámolója szerint. Ferenc pápa és XVI. Benedek ezt követően 45 percig négyszemközt folytatott megbeszélést olaszul a könyvtárszobában, még az ebéd előtt.

A Ferenc pápát szállító helikopter Vatikánvárosból  negyed óra alatt érkezett meg Castel Gandolfóba, amely felett kétszer is alacsonyan végigrepült, így üdvözölve az utcákon az új pápa érkezésére váró lakosokat.

Ferenc pápa már megválasztása estéjén bejelentette, hogy mielőbb találkozni akar elődjével. Az új egyházfő a Szent Péter bazilika lodzsáján pápaként való megjelenése óta minden beszédében megemlítette XVI. Benedeket, köszönetet mondva neki az egyház érdekében végzett munkájáért. A konklávé után telefonon beszéltek egymással.

Az olasz sajtó szerint “az új és a régi pápa találkozójára” egyetlen precedens van: a szintén lemondott V. Celesztín és utódja, VIII. Bonifác pápa között. Ez a találkozó 1294 decembere és 1296 májusa, vagyis V. Celesztin lemondása és halála között történt. Azzal a különbséggel, hogy VIII. Bonifác őrizet alá helyezte elődjét. Találkozhatott egymással az 1406-ban pápává választott XII. Gergely és az Avignonban székelő ellenpápa, XIII. Benedek, akikkel egy időben V. Sándort is egyházfővé választották.

A főpróba jól sikerült

A Ferenc pápa és XVI. Benedek közötti első ebédet “egymás mellett élési főpróbának” nevezte a Corriere della Sera. A napilap azt írta: “majdnem mindenki meg van róla győződve, hogy ez nem okoz majd problémát”. A nyugalmazott pápa lemondása napján engedelmességet fogadott utódjának. XVI. Benedek Castel Gandolfóba való visszavonulása óta nem nyilatkozott, nem mutatkozott.  A volt pápával a Vatikánban az utódjáról tanácskozó bíborosok sem találkoztak, csak táviratot küldtek neki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik