Nagyvilág

Meghalt Borisz Berezovszkij

Borisz-Berezovszkij(210x140)(1).jpg (borisz berezovszkij, )
Borisz-Berezovszkij(210x140)(1).jpg (borisz berezovszkij, )

Az orosz mágnást holtan találták házában.

Kapcsolódó cikkek

Holtan találták londoni házában Borisz Berezovszkijt, a menekültként Angliában élő orosz mágnást – jelentette szombaton az Interfax orosz hírügynökség. A Vlagyimir Putyin egyik legkíméletlenebb bírálójaként is ismert milliárdos üzletember halálát előbb ismerőse, Alekszandr Dobrovinszkij ügyvéd erősítette meg a hírügynökségnek. Később a Scotland Yard is közölte: meghalt a 67 éves üzletember. Halála körülményeiről a brit hatóságok egyelőre nem tettek közzé részleteket.

Berezovszkij kiadatását több tízmillió dolláros csalás gyanúja miatt már 2002-ben kérte Londontól az orosz kormány.

Nagy-Britannia azonban menedékjogot adott az oligarchának, aki azzal támadta meg a londoni felsőbíróságon az orosz kérelem nyomán megindult kiadatási eljárást, hogy Moszkva az életére tör. A bíróság ezt az érvelést akkor elfogadta, és megtiltotta Berezovszkij kiadatását.

A Rosszija 24 hírtelevízió arról számolt be, hogy az üzletembernek az utóbbi időben komoly pénzügyi gondjai voltak.

Borisz Jelcin elnöksége idén, a kilencvenes években az oligarcha még jó viszonyban volt a hatalommal, de Berezovszkij Putyin elnöksége alatt kegyvesztett lett. Néhány éve “forradalmat” készített elő, azt mondta: Putyin rendszerét csak erővel lehet megdönteni. A londoni emigrációban élő Berezovszkij, akit hazájában jelentős értékre elkövetett csalásért köröznek, a The Guardiannek, a legnagyobb brit baloldali napilapnak adott interjúban akkor azt mondta: már pénzel is olyan embereket, akik az államfő közelében vannak, és akik “palotapuccsra” szövetkeznek.

“Erőt kell alkalmaznunk ennek a rezsimnek a megváltoztatására … ezt a rezsimet képtelenség demokratikus eszközökkel megváltoztatni” – mondta a mágnás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik