Nagyvilág

Tehetetlen a Tobin-ügyben az ír miniszterelnök

Enda Kenny szerint az ír legfelsőbb bíróság független testület Írországban, és döntései véglegesek

Az ír-magyar kapcsolatokat borzoló egyetlen ügyben, a Leányfalun 2000-ben gázoló, Francis Ciarán Tobin esetében az ír miniszterelnök nem tud megnyugtató megoldást – írta a Népszabadság.

A lap szombati számában közölt interjút Enda Kenny ír miniszterelnökkel, aki kijelentette: az ír legfelsőbb bíróság független testület Írországban, és döntései véglegesek. “Ez különösen tragikus eset, és az ír kormány tisztában van azzal, hogy ez mekkora szenvedést és fájdalmat okozott a Zoltai családnak. Az üggyel az ír igazságszolgáltatás is foglalkozott, a legfelsőbb bíróság júniusban hozott ítéletet” – mondta Enda Kenny.

Francis Ciarán Tobin több mint tíz éve gázolt halálra két gyereket Leányfalun, miután a megengedettnél gyorsabban hajtott és felhajtott a járdára. A magyar bíróság 2002-ben – miután óvadék ellenében elhagyhatta Magyarországot – távollétében három év fogházra ítélte. Tobin azóta sem felelt tettéért. A magyar hatóságok kiadatási kérelmét az ír legfelsőbb bíróság idén júniusban végleg elutasította.

A halálra gázolt gyermekek édesapja, Zoltai Bence csütörtökön a magyarországi ír és az írországi magyar nagykövetnek levelet és videoüzenetet adott át azzal a kéréssel, hogy azokat továbbítsa Enda Kenny ír miniszterelnöknek. A férfi 12 éve küzd azért, hogy gyermekei gyilkosa ne ússza meg tettét következmények nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik