Nagyvilág

Önmagát leplezte le az ír gázoló

bőrönd (bőrönd, )
bőrönd (bőrönd, )

A Blikk szerint kegyelmi kérvénye is igazolja, Ciaran Tobin tudott az ítéletről, megszökött Magyarországról.

Az ír gázoló tudta, hogy elfogatóparancsot adtak ki ellene a Leányfalun elgázolt kisgyermekek miatt, nem állja meg helyét az ír legfelsőbb bíróság indoklása, hogy nem szökött el Magyarországról – írja a lap. Tobin – noha Dublinban azt állította nem ismerte az ítéletet – kegyelmet kért az államfőtől.

Arra hivatkozott, hogy katolikusként imádkozott, pszichiátriai kezelésre járt, és ha börtönbe zárnák Magyarországon, két gyereke és felesége megroppanna anyagilag, őt pedig hátrány érné, mert nem beszél magyarul. Kérvényét elutasították. Az ír gázoló ekkor két ügyvédet is megbízott azzal, hogy támadja meg a jogerős ítéletet, kérjen felülvizsgálatot, indítson perújrafelvételt, intézkedjen az elfogatóparancsa ügyében.

A Leányfalun elgázolt kisgyermekek családja szerint, ez a megbízás és a kegyelmi kérvény is igazolja, hogy Tobin szökésben volt. Ezt akarják bizonyítani a Strasbourgi Bíróságnak is, ahol azt is vizsgálják, követett-e el jogsértést Írország, amikor kizárólag Tobin védekezését fogadta el, aki azt állította, nem ismerte az ítélet tartalmát. A Blikk kérdésére a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nem válaszolt, a Köztársasági Elnöki Hivatal pedig nem adhat ki információt.

Tegnap ugyanakkor Navracsics Tibor Luxemburgban azt mondta: az írek lehetővé tehetnék, hogy Tobin Írországban töltse le a magyar bíróság által kiszabott fogházbüntetést. Az ír állampolgárságú Francis Ciarán Tobin 2000. április 9-én Leányfalun halálra gázolt két gyereket. A magyar bíróság 2002-ben távollétében három év fogházra ítélte. A magyar hatóságok kiadatási kérelmét az ír legfelsőbb bíróság idén júniusban végleg elutasította.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik