Nagyvilág

Nem tárt fel problémát az ír gázoló esete

Navracsics Tibor újabb levelet írt az Európai Bizottságnak, a testület szerint az európai elfogatóparancs intézménye működik.

Megérkezett Navracsics Tibor levele, melyben háromoldalú konzultáció összehívását kérte Viviane Redingtől, az Európai Bizottság igazságügyi kérdésekben illetékes alelnökétől  a Magyarországon halálos gázolásért elítélt Francis Ciarán Tobin ügyében – közölte hétfőn az MTI-vel Reding szóvivője.

A magyar miniszterelnök-helyettes ragaszkodna a miniszteri találkozóhoz is. Júliusban Brüsszelben szakmai egyeztetést tartottak a magyar és az ír igazságügyi tárca magas rangú tisztségviselőinek részvételével, hogy átbeszéljék a részleteket.

A tanácskozásról a szóvivő elmondta: a Tobin-ügy áttekintése során arra a következtetésre jutottak, hogy az nem tárt fel rendszerszerű problémát az európai elfogatóparancs elnevezésű jogintézmény működésében – közölte hétfőn az MTI-vel Viviane Reding szóvivője.

Az ír állampolgárságú Tobin 2000. április 9-én gázolt halálra Leányfalun két gyermeket. A magyar bíróság 2002-ben távollétében 3 év fogházra ítélte. A magyar hatóságok kiadatási kérelmét az ír legfelsőbb bíróság az idén júniusban végleg elutasította. A krimiálpszichológus szerint Tobin gondtalanul élhet. A kiadatásért az elgázolt gyerekek apja is küzd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik