Nagyvilág

A himnuszt mindenkinek tudnia kell!

Olasz himnusz, Gianluigi Buffon (olasz himnusz, Gianluigi Buffon)
Olasz himnusz, Gianluigi Buffon (olasz himnusz, Gianluigi Buffon)

Törvényben írják elő az olaszoknak, hogy nemzeti éneküket tökéletesen ismerniük kell, és nincs vita, melyiket.

Százötven évvel Itália egységesítése után az olaszok még mindig nem ismerik himnuszukat. Mostantól az általános iskolától kezdve kötelező lesz a Goffredo Mameli által írt szöveg és a Michele Novaro szerezte dallam ismerete – kommentálta a parlamentben megszavazott törvényt az olasz sajtó.

Az újságok ugyanakkor feltették a kérdést, kényszeríteni lehet-e törvénnyel azt, amit az olaszok nem éreznek sajátjuknak.

A „Fratelli d’Italia” (Olasz fivérek) kezdetű dal oktatása ellen hevesen tiltakozott az Északi Liga pártja, melynek politikusai soha nem énekelték a „Róma alatti rabszolgaságot” hirdető nemzeti dalt. Az Északi Liga himnuszként Giuseppe Verdi Nabucco című operájának „Va pensiero” áriáját (a Rabszolgakórust) énekli. „Olaszország olyan, mint a Titanic: gyárak zárnak be, a családok nem tudják kifizetni az adókat, nincsen pénz a diákokra, de a parlament Mameli himnuszával tölti az időt” – méltatlankodott Matteo Salvini, az Északi Liga főtitkára.

A himnusz kötelezővé tételét idejétmúlt döntésnek nevezte az iskolaigazgatók szövetsége, amely azt is „tévedésnek” tartotta, hogy a parlament döntsön a tantervről.

Carlo Azeglio Ciampi köztársasági elnök 10 éve szégyennek nevezte, hogy az olasz labdarúgó-válogatott játékosai és a szurkolók sem tudták kívülről az 1847-ben írt himnuszukat. Azóta a stadionokban megtanulták.

Roberto Benigni Oscar-díjas színész-rendező a tavalyi Sanremói Táncdalfesztiválon a Mameli-féle olasz nemzeti himnusznak szentelte beszédét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik