Közélet

Dopeman mégsem gyalázta meg a Himnuszt

A rendőrség szerint a "Bazmeg" című szám negatív társadalomkritika és nem nemzeti jelkép megsértése.

Megszüntették a nyomozást Dopeman „Bazmeg” című száma miatt indult ügyben, mivel nem valósult meg a nemzeti jelkép megsértése bűncselekmény – tudatta a Hír24 szerkesztőségével a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). A rendőrség szerint “a videoklipből az tűnik ki, hogy az előadó a jelenlegi politikai-gazdasági-társadalmi viszonyokra vonatkozó kritikáját fejezi ki az általa művelt zenei stílusban. Tény, hogy véleményét trágár szavak használatával is nyomatékosítja. (…)


Nem gyalázás, hanem kemény kritika

A videoklipből azonban Magyarország Himnuszára félreérthetetlenül és közvetlenül vonatkozó, sértő, lealacsonyító kifejezés, illetve magatartás sem képileg, sem szövegileg nem állapítható meg. A negatív társadalomkritika nyomatékosításához felhasznált trágár szavakról egyértelműen megállapítható, hogy azok nem Magyarország Himnuszára vonatkoznak, így előadásukkal nem valósulhat meg tényállásszerű magatartás.” A VII. Kerületi Rendőrkapitányság határozata ellen a feljelentők nem élhetnek panasszal.

A közelmúltban több bejelentés érkezett a Legfőbb Ügyészségre az interneten megjelent videoklip miatt, ami a feljelentések szerint tartalmában sérti Magyarország nemzeti jelképét, a Himnuszt azzal, hogy a videón szereplő két ember trágár szavak ismételgetése között időnként a magyar Himnusz egyes sorait szövi bele szerzeményébe.

„Joggal vethető fel a kérdés: vajon miért rendelte el az ügyészség a nyomozást, hiszen könnyen felismerhető volt, hogy a feljelentők által kifogásolt cselekmény nem bűncselekmény” – fogalmazott Pelle Andrea, a TASZ jogsegélyszolgálatának vezetője, aki az ügyben Dopeman jogi képviseletét látta el.

Dopemant tanúként hallgatták meg a Himnusz-ügyben decemberben, a rapper azonban a legtöbb kérdésre megtagadta a válaszadást arra hivatkozással, hogy bár szerinte nem követett el bűncselekményt, de az ügyészség álláspontja szerint igen, így élni kíván a mentességi jogával.

Az alkotó annak idején részletesen beszélt a Hír24-nek a műről, illetve arról is beszámoltunk, hogy a kormányfőt is szájára vette a rapper.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik