Nagyvilág

Négy órát kell sorban állni a benzinért

Még magához sem tért a város, máris újra vihar közeleg New York felé.

Sandy tombolása óta egy hét se telt még el, így a San Franciscó-i üzletember sejtette, hogy még nem régi fényében tündököl majd New York, amikor megérkezik. Szállodaszobát órákon keresztül hiába próbált foglalni: a lakás nélkül maradt polgárok megrohamozták az összes szállást. Végül nagy nehezen talált egy utolsó szobát Manhattanben, egy utolsó kis reménysugarat, hogy nem a reptéren kell aludnia a székeken.

A reptérről bevezető úton látta, hogy a csillogó Manhattan fele még sötét éjszaka. Kísértetiesen sötét, mintha az épületek Sandy nyomán csupán árnyékokká váltak volna. A taxis elmondta, hogy ma ő lesz az utolsó fuvarja, mert tankolnia kellene, és négy órás a sor az üzemanyagért. „Várjuk, hogy dolgozni tudjunk” – mondta. Aztán egyszer csak behúzta a féket. „Na, ennél nem vihetem közelebb” – mondta az üzletembernek.

Ő furcsállta a dolgot, de kiszállt, és aztán megértette. Megértette azt is, hogy miért volt üres az a szoba. Egy kordon szélén állt, amely a híradásokba bekerült toronydaru lezuhanásának várható körét jelölte ki. A hotelje a kordon túloldalán volt. Három rendőrön kellett átkönyörögnie magát, csak hogy az eltört daru árnyékában éjszakázhasson.

„New York-iak vagyunk, kibírjuk ezt is”

Sandy tombolása nyomán még egyáltalán nem állt helyre az élet New Jerseyben és New Yorkban. Összesen 30 ezer család szorul az állam lakhatási támogatására, s még mindig csaknem 4900 ember alszik a 14 szükségszálláson. Kétszáz nappali melegedőre van szükség, mivel sok embernek még mindig nincs fűtése. 12 helyen kell osztani az élelmiszert. New York polgármesteri hivatala szerint 200 ezer embernek adtak ételt vasárnap, s 100 ezer liter vizet osztottak ki.


Fotó: AFP / Andrew Burton

„New York-iak vagyunk, kibírjuk ezt is. De nem szeretném, ha bárki is azt hinné, hogy már vége” – fogalmazott Michael Bloomberg polgármester.

Áram, benzin, fűtés

Az egyik legfájdalmasabb hiány az áram, amelynek a szolgáltatása még mindig sok helyütt nem állt helyre: a legfrissebb számok szerint 700 ezer háztartásban nincs áram. A politikusok az áramszolgáltatókat vádolják, hogy túl lassan dolgoznak, a cégek pedig azzal védekeznek: már az eddigi helyreállítási munkálatok is négyszer annyit tesznek ki, mint bármelyik eddigi vihar.

A következő pedig az üzemanyag. Az autófüggő amerikaiak – ahol a tömegközlekedésre eddig olyan kevés volt az igény, hogy csak a legnagyobb városokban volt európai léptékű szolgáltatás – hosszú sorokat alkotnak a kutakon. New Jerseyben egyenesen korlátozta Chris Christie kormányzó a fogyasztást: a páros rendszámú autók páros napokon, a páratlanok pedig páratlan napokon tankolhatnak csak 12 északi megyében. A hirdetési oldalakon pedig megjelentek a benzinért szexet kínáló hirdetések, mint az Origo is megírta.


Fotó: AFP / Mehdi Taamallah

A tömegközlekedés legalább részben működik, de frusztált, dühös tömegjelenetekkel. S a fűtés, szemétszállítás és más közösségi szolgáltatások szintén nem álltak még teljesen helyre.

Tanítási szünet

Az iskolák már kinyitottak, s az egymillió New York-i iskolás zöme – még ha nem is mindenki – újra a termekben ül. Ám a tornatermekben néhol még a fedél nélkül maradt családok húzódnak meg, s még az sem egyértelmű, hogy meddig. „Minden három távozóra két új ember érkezik” – fogalmazott az egyik iskolai szükségszállás vezetője a New York Timesnak.

Sokszor a kommunikáció sem működött: volt iskola, ahol még a katasztrófavédelem dolgozik, mégis odamentek a diákok, míg egyes nyitva lévő iskolákban nem jelentek meg, mert az oktatási minisztérium telefonos üzenete otthonmaradásra biztatta a diákokat. És persze mindeközben nem egy iskolában olyan hideg van, hogy a gyerekek kabátban, sapkában és kesztyűben ülnek. Látják a leheletüket.

Újabb vihar jön a romokon

A helyreállítási munkálatokat lassíthatja, hogy újabb vihar közeledik a keleti part felé. Nagy esőzés, viharos szelek és áradás várható. Ottani idő szerint szerda délutánra átlagosan (!)65 kilométeres óránkénti szél lesz, 100 kilométeres széllökésekkel. A nagy széltől ismét elszakadhatnak elektromos kábelek, s sok háztartásban elmehet az áram.

Ám ennél is aggasztóbb, hogy nem lehet tudni, a Sandy nyomán kialakult új partvonal miként fogja törni a hullámokat, ha ismét méteres tengerszint-emelkedés lesz. „Néhány homokdűne eltűnt, úgyhogy elég nagy a bizonytalanság azzal kapcsolatban, milyen hatása lesz egy mérsékeltebb partmenti viharnak” – mondta a meteorológiai szolgálat egyik embere a New York Timesnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik