Nagyvilág

Sandy – káosz, nőtt a halálos áldozatok száma

Sandy hurrikán (segély, hurrikán, )
Sandy hurrikán (segély, hurrikán, )

Százhatnál áll a számláló.

Tovább emelkedett a Sandy szupervihar okozta halálos áldozatok száma az Egyesült Államokban. A CNN amerikai hírtelevízió azt jelentette, hogy a poszttrópusi ciklonná minősített hurrikán következtében legkevesebb százhatan vesztették életüket az országban.

Egyedül New York városában negyvenegy ember halt meg a Sandy következtében. A karibi országokban, valamint Kanadában további több mint nyolcvan áldozatot követelt a vihar.

Nincs nafta

Ugyancsak a CNN számolt be arról, hogy Obama elnök benzinszállításokat rendelt el a katasztrófa sújtotta területekre. Korábban arról érkezett hír, hogy több államban fejadagban osztják a benzint, és a kézi kannákba, valamint az autótankokba történő elosztást rendőrök felügyelik. Egyes helyeken a töltőállomásoknak csak kevesebb mint a fele üzemelt, miközben a benzin gallonjának az ára jelentősen emelkedett. Pénteken több kútnál kilométeres sorokban várakoztak az emberek a benzinre.

Az elnök helyi idő szerint péntek este utasította a védelmi minisztériumot mintegy nyolcvanmillió liter ólommentes benzin és dieselolaj felvásárlására, és az érintett területekre történő kiszállítására.

Korábban az elnök elrendelte azt is, hogy a védelmi minisztérium kezdjen fűtőolaj-osztásba a szupervihar által sújtott területeken. A hiány oka az, hogy a vihar a finomítóktól a csővezetékeken át az elosztórendszerig mindent megrongált.

Ultimátum

Ahogy korábban már írtuk,Sandy elvonulása után kritikussá vált az áram-, az üzemanyag-, és az élelmiszerhiány.

Andrew Cuomo New York-i kormányzó levélben fenyegette meg az áramszolgáltatókat, hogy meghozza a “megfelelő intézkedéseket”, ha nem tesznek eleget a New York-iakkal szemben fennálló kötelezettségeiknek. A retorziók magukban foglalhatják a cégek működési engedélyének visszavonását is. A szolgáltatók korábban az jelezték, hogy több helyen akár egy hétig vagy annál tovább is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása.

A kritikussá vált, komoly feszültségeket kiváltó benzinhiány enyhítése érdekében az amerikai belbiztonsági minisztérium elrendelte az úgynevezett Jones-törvény alkalmazásának felfüggesztését, amely megtiltja, hogy amerikai kikötők között idegen tankerhajók szállítsák az üzemanyagot. A kivételes helyzet november 13-ig marad érvényben.

Médiajelentések szerint a kilométeres sorokban álló autósok New York, New Jersey és Connecticut benzinkútjainál is összezörrentek. New York City Queens negyedében egy férfi fegyverrel fenyegetőzve próbált előbbre jutni. Péntek reggel egyébként Long Islanden, ahol a töltőállomásoknak csak a 35 százaléka üzemel, a normál benzin gallonjának ára elérte a 6 dollárt (ez mintegy 350 forintos literenkénti benzinárat jelent), holott az a Sandy előtt alatta volt a négy dollárnak.

Az egyik legsúlyosabb helyzet a New Yorkhoz tartozó Staten Islanden alakult ki, amelynek lakóit az áramszünet és a benzinhiány mellett élelmiszerhiány is sújtja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik