Nagyvilág

Sandy egymillió liter olajat öntött az Atlanti-óceánba

Egy olajtartályt is megrongált a Sandy szupervihar New Jersey államban, közben New Yorkban újabb kórházat kellett kiüríteni.

 

Több mint egymillió liter dízel üzemanyag folyt az Atlanti-óceánba – jelentette a CNN amerikai hírtelevízió. A szerencsétlenség egy Sewaren nevű kisváros olajfinomítóját érte. Sewaren New York Staten Island nevű kerületével szemben fekszik.

A Motiva nevű létesítmény a Shell Oil és a Saudi Refining közös érdekeltsége, amelyet több hasonló üzemmel együtt lezártak a hurrikánból poszttrópusi ciklonná minősített Sandy miatt. Személyi sérülésről nem érkeztek hírek, a szivárgást állítólag sikerült elfojtani, a szennyeződés elhárításán kétszázan dolgoznak.

Minden idők egyik legsúlyosabb olahjszennyezésénél ötvenszer ennyi szennyező anyag került a vízbe. Itt olvashat róla!

További kiürítés

Közben New Yorkban újabb kórházat ürítettek ki, és bár lassan normalizálódik az élet a Sandy poszttrópusi ciklon pusztításai után, az iskolák ezen a héten zárva maradnak – döntött helyi idő szerint szerda este a többmilliós metropolisz polgármestere.

A Bellevue Kórházban ápolt mintegy ötszáz beteget egy másik létesítménybe kellett átszállítani helyi idő szerint szerdán este, miután a klinika áramellátását biztosító tartalék generátorok felmondták a szolgálatot – jelentette a The New York Times. Előzőleg a New York-i Egyetem klinikájáról kellett kiköltöztetni az összes beteget, mert elromlott a tartalék áramforrás.

Michael Bloomberg polgármester az iskolák zárva tartásával kapcsolatban elismerte, hogy mindez súlyos kényelmetlenségeket okoz a szülőknek. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az intézkedésre biztonsági okokból volt szükség. Utalt arra, hogy a város több körzetében még nem állt helyre az áramszolgáltatás és a nyilvános közlekedés sem. 

Bloomberg korlátozó intézkedéseket jelentett be az autóközlekedés számára is. Elrendelte ugyanis, hogy New York központjában, Manhattanben csak olyan autók közlekedhetnek, amelyekben legkevesebb három utas tartózkodik. A polgármester szerint a rendeletre azért volt szükség, hogy megkönnyítsék az ingázók helyzetét. Az intézkedést megelőzően Manhattant szerdán valósággal elárasztották az autók, a “szupervihar” utáni első munkanap ugyanis szinte mindenki gépkocsival igyekezett eljutni munkahelyére. Ebből kiindulva Bloomberg közölte: Manhattanbe egyelőre csak azokat az autókat engedik be, amelyekben legalább három személy van.

Helyreállítás

A polgármester ugyanakkor azt reméli, hogy New Yorkban néhány napon belül teljes mértékben normalizálódik az élet. Az illetékes hatóságok bejelentették, hogy csütörtöktől újra üzemel a New York-i LaGuardia repülőtér. A John F. Kennedy, valamint a New Jersey-i Newark nemzetközi repülőterek már szerda reggeltől fogadtak, illetve indítottak járatokat.

Érkeznek az adományok is, legutóbb Rupert Murdoch ajánlott fel egymillió dollárt a Sandy által sújtott New York-i és New Jersey-i családoknak.

Obama a helyszínen

Barack Obama amerikai elnök szerdán Chris Christie New Jersey-i kormányzó társaságában helikopterrel, gépkocsival és gyalog megtekintette Atlantic Citynek, vagyis annak a városnak a környékét, amelynek közelében a Sandy “szupervihar” elérte az amerikai szárazföldet.

A republikánus Christie kormányzó, aki aktív támogatója pártja elnökjelöltének, Mitt Romneynak, ezúttal is elismerően nyilatkozott Obamának a katasztrófaelhárításban játszott szerepéről.

Obama ígéretet tett arra, hogy a kormány a szövetségi katasztrófaelhárítás (FEMA) hadsereg és a haditengerészet eszközeit is igénybe véve, mindent megtesz az élet normalizálása érdekében. Elmondta: nem tűri, hogy a mentést bürokratikus akadályok nehezítsék. Az elnök szavai szerint munkatársainak negyedórán belül vissza kell hívniuk a megoldási javaslattal a tőlük segítséget kérő helyi vezetőket.

Összefoglalónkat a vihar eddigi tombolásáról itt találja!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik