Nagyvilág

Valóság vagy összeesküvés: valóban járt Armstrong a Holdon?

Összeszedtünk a legnépszerűbb feltételezéseket, melyek szerint az Apollo-11 űrhajósai nem a Holdig, hanem csak egy filmstúdióig jutottak.

Kapcsolódó cikkek

Néhány nappal a leghíresebb amerikai űrhajós, Neil Armstrong halála után újra elkezdtek terjedni a világhálón azok a konspirációs teóriák (konteók), melyek szerint nem Armstrong volt az első ember, aki a Holdra lépett. A gyászhír kapcsán készült anyagunkhoz is több olyan hozzászólás érkezett, melyek kétségbe vonják az Apollo-11 1969-es július 24-i holdraszállását.

Egyik kommentelőnk például ezt írta:

„amerikai mese az egész hold téma, szélhámos hazudozás!ez a pali csak álmaiban járt a holdon………..gondolom jó sok lóvét nyomtak neki érte.azóta is jó sokan járnak oda.vagy mégsem?”

Másikuk ezt:

„…a legnagyobb bibi az egészben, hogy soha senki nem volt a holdon…ne legyetek már ilyen primitivek…!!!”

Még egy másikuk pedig ezt:

„………érdekes az az árnyék…..:))) és hogy jöttek vissza a Föld nevű bolygóra? és azóta miért nem ment oda még senki? Se amerikai, se kínai, se japán senki…….nem érdekes?????? Bezzeg a Marsra űrszonda megy…….a Hold itt van egy köpésre. Hogy is van ez????”

Az internet, a NASA felvételei és a National Geographic alapján összegyűjtöttük a leghíresebb, legnépszerűbb konteókat, melyek az apollósok utazása alapján keletkeztek. Az elméletek nagy részben az űrhajósok fényképeiből indulnak ki, úgy keresnek magyarázatot az összeesküvésre. Az olyan alaptalan kijelentéseket, miszerint akkor még nem is volt olyan technika, ami megvédhette volna Armstrongékat a Holdon, kihagyjuk. Inkább azokra a feltételezésekre koncentrálunk, melyek szerint a felvételek tanúsítják (?), hogy ez az egész megrendezett volt, nem a Holdon járt Armstrong és Aldrin, hanem egy filmstúdióban.

A rejtélyes zászló


(Fotók: NASA)

Az Apollo-11 holdraszállása alkalmával sok ezer fotó készült, ebből a legjobbakat nyilvánosságra is hozták. Több olyan felvétel is akad, melyen az amerikai zászló látszik, ami mintha lengedezne a szélben. Szél ugye nincs a Holdon, a felszíne teljesen levegőmentes. Roger Launilus, a washingtoni Smithsonian múzeum történésze szerint a zászló – mely amúgy az út során össze volt hajtogatva – nem a szél miatt lengedezik, hanem mert az asztronauta épp akkor szúrta le és épp gyűrődik ki.

A rejtélyes fotós


Talán az egyik leghíresebb kép, amit a 69-es Holdra szállás alkalmával készítettek az, melyen a szkafanderes Neil Armstrong és a Sas (Eagle) nevű holdkomp tükröződik vissza Buzz Aldrin sisakjáról. A konteósok szerint ez a fotó azért hamisítvány, mert csak két asztronauta volt a Holdon, de mindketten látszanak a képen, a kamerát viszont látszólag egyikük sem fogta. Ki készítette tehát a felvételt?

A válasz: ők készítették. Phil Plait csillagász elmagyarázta, a fényképezőt az űrhajósok mellkasára rögzítettek, ezért nem látszik, hogy bármelyikük is a magasba emelné.

A rejtélyes csillagok


Az apollósok képein nincsenek csillagok, az összeesküvésre gyanakvók szerint ez is alátámasztja, hogy stúdióban vették fel az egészet.

Plait szerint, mivel az űrhajósoknak nagyon rövid expozíciós idővel kellett fotózniuk, a csillagok egyszerűen nem látszanak a képeken. Ezenfelül, mivel a holdfelszín visszatükrözi a napfényt, az erős csillogás is nehezíti a fényes pöttyök észlelését.

A rejtélyes kráter


Pár órával a leszállás után készült egy felvétel a kompról, amely épp teljes nyugalomban fekszik a Holdon, alatta semmi bemélyedés. A hitetlenek a hamisítást abban vélik, hogy a komp fúvókáinak krátereket kellett volna süllyeszteniük a felszínen, de ezt nem tették

Launilus történész erre azt mondja, a sci-fi filmekben látható hatalmas lángcsóvával induló űrhajók csak a mesében léteznek. A fúvókák kialakítottak ugyan krátereket, csak nagyon kicsiket.

A rejtélyes árnyékok


A Holdon az egyetlen fényforrás a Nap, az Apollo-11 képein azonban összevissza árnyékok vannak, olyanok is, melyek nem párhuzamosak egymással mindezt pedig a stúdiólámpák okozhatták – mondják a konteósok.

Launilus szerint tévednek, hisz több helyről jön a fény a Holdon. Ott van a Nap, aztán a Föld, mely visszaveri a fényt, az űrruhák, melyek szintén tükröznek és szintúgy a Hold felszíne. Launilus hozzáteszi, ráadásul ez a felszín nem sima, ez is okozhatja a nem párhuzamos árnyékokat.

A rejtélyes lábnyom


Buzz Aldrin készített egy képet a Holdon, melyen a csizmája látszik és annak a nyoma. Az összeesküvésre gyanakvók azt mondják, Aldrin cipőnyoma túlzottan is szép, túl éles, ez pedig száraz talajon képtelenség. Nedves homok kellett hozzá és stúdió – vélik.

Plait szerint ez egy baromság. A Holdon ugyanis annyira finomszemcsés a holdpor (regolit), hogy könnyedén képes ilyen formát felvenni.

A rejtélyes cuccok


Mikor Armstrong és Aldrin elmentek a Holdról júliusban több mindent otthagytak. Például az amerikai zászlót, egy szeizmográfot (a képen), a Sas néhány darabkáját, szerszámokat stb. A Hubble űrteleszkóp azonban soha semmit nem látott ezekből, olyan tehát, mintha sosem jártak volna ott.

Plait szerint a valaha volt legerősebb teleszkópban a legkisebb dolog, ami a Holdon látható, valójában minimum akkora, mint egy ház. Tehát kizárt, hogy valaha is látni lehetne a Hubble-ben az apollósok otthagyott dolgait.

A rejtélyes fények


Buzz Aldrin feje felett furcsa fények láthatóak az egyik képen, melyek csakis stúdiólámpák lehetnek – mondják a konteósok.

„Most tényleg úgy gondolják, hogy a NASA ilyen ostoba hibát vétene, ha meg akarták volna hamisítani a holdraszállást?” – teszi fel a költői kérdést Plait, és hozzáteszi: azok a furcsa fények a kamera becsillanásai.

Aldrin egyébként meglehetősen érzékenyen reagál ezekre a konspirátorokra. Egyiküket például jól képen is törölte. Az esetet videón is megörökítették.

Ön mit gondol, volt 1969-ben holdraszállás? Armstrong és Aldrin valóban ott járt vagy csak egy hollywoodi filmstúdióig jutottak? Az egész megrendezett volt és csak az Egyesült Államok fölényét akarták demonstrálni, vagy valóban eljutott a technika 1969-ben odáig, hogy embert tudjunk küldeni a Holdra?

Írjon, kommenteljen, hajrá!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik